Na račun dobre precepljenosti Izraelcem ne bo več potrebno nositi mask v notranjosti javnih prostorov

Foto: epa

Na račun pospešenega cepljenja je izraelsko ministrstvo za zdravje zmagoslavno oznanilo, da bo s 15. junijem odpravljena zahteva glede nošenja zaščitnih mask v zaprtih prostorih. S tem bo ukinjena ena od največjih omejitev za zajezitev novega koronavirusa, ki je trenutno v veljavi v Izraelu. 

Zaenkrat sproščanje ukrepov ne bo veljalo za šole, saj večina mlajših od 16 let še ni bila cepljenja. Ministrstvo je ob tem dejalo, da če se bo trend upadanja okužb nadaljeval in bo uspešna kampanja za cepljenje starih od 12 do 15 let, ki se je začela v nedeljo, bo potrebno pričeti razpravljati o opustitvi zahteve po nošenju mask v šolah.

Ukrepi sproščanja bodo veljali tudi na letališču Ben Gurion, čeprav bodo potniki še vedno soočeni z določenimi drugimi omejitvami. Posamezne letalske družbe pa bodo morda zahtevale maske na letalih. Ministrstvo za zdravje bo prav tako še naprej posodabljalo svoj seznam rdečih držav, iz katerih bodo morali potniki po vrnitvi za 10 dni v karanteno. Ob razglasitvi odločitve na nedeljski vladni slovesnosti, s katero so priznali prizadevanja zdravstvenih delavcev med pandemijo, je minister za zdravje Yuli Edelstein dejal: “Na vrhuncu obolevnosti pred petimi meseci je bilo dnevno več kot 10 tisoč primerov; včeraj so bili le štirje primeri.”

Izrael razglasil zmago nad virusom
Vse štiri primere okužbe so zaznali pri popotnikih, ki so bili po vrnitvi iz tujine pozitivni in so bili vse od prihoda v državo v karanteni. “Na vrhuncu pandemije so bile bolnišnice noro polne bolnikov s koronavirusom, mi pa smo imeli 1.228 hudo bolnih,” je nadaljeval Edelstein. “Stopnja obolevnosti je od takrat čudežno upadla. Na vrhuncu pandemije je bilo 10 odstotkov testov pozitivnih. Danes se približujemo približno desetini odstotka.” Na slovesnosti je govoril tudi premier Benjamin Netanjahu.

“Pogledam občinstvo in lahko rečem: takole izgleda slika zmage. Na stotine Izraelcev sedi skupaj, skupaj srečno in nasmejano. Izraelska zmaga je bila dosežena zaradi dveh temeljnih razlogov: milijonov cepiv, ki smo jih prinesli v Izrael, in njihove hitre distribucije izraelskim državljanom,” je dejal Netanjahu in ob tem priznal, da je povsem mogoče pričakovati, da se nekega dne spet vrne virus, kot je ta. “Zato želimo v prihodnosti sodelovati s tehnodemokracijami in v Izraelu vzpostaviti obrat za izdelavo cepiv”. 

Foto: epa

Zanimanje obstaja tudi pri mlajših
V nedeljo je Izrael pričel s cepljenjem za otroke, ki so stari od 12 do 15 let. Sodeč po sobotnih poročilih so tisoči že rezervirali termine prek državnih zdravstvenih organizacij. Do te poteze je prišlo šest mesecev po tem, ko je Izrael začel s cepljenjem za odrasle in potem, ko je ameriška uprava za hrano in zdravila odobrila cepivo Pfizer-BioNTech za omenjeno starostno skupino. Nekatere zdravstvene ustanove so že cepile otroke, mlajše od 16 let, ki spadajo v ogrožene skupine, pa niso opazili nobenih vidnih stranskih učinkov, poroča Times of Israel.

Nina Žoher