fbpx

Na Škotskem vzhodnoevropska in azijska tolpa skrbita za preskrbo starih Azijcev z mladimi Vzhodnoevropejkami

Foto: iStock

Britansko javnost so pretresli izsledki BBC-jevega dokumentarca, ki je razkril, da tolpe prodajajo vzhodnoevropske ženske v navidezne zakone s starejšimi Azijci, po tem ko jih pretihotapijo v Veliko Britanijo. Dokumentarec z naslovom Humans For Sale je predstavil, kako žrtve, obsojene na revščino, zvabijo na Škotsko pod pretvezo obljube boljšega življenja, preden te postanejo žrtve posilstva in zlorab s strani tolp. Prikazali pa so tudi posnetek Vzhodnoevropejca, ki je na nezakonit način prodajal organe, med katerimi je bila tudi ledvica, ki naj bi pripadala njegovi ženi. 

Tovrstne ženske se tako po ulovu v mrežo znajdejo pod nadzorom svojih prekupčevalcev in so prisiljene v zakone z državljani tretjih držav, ki jih pogosto uporabijo kot pot do lažje pridobitve britanskega potnega lista. Po navedbah dokumentarca prekupčevanje z belim blagom takoj za drogo predstavlja eno najbolj donosnih oblik prekupčevanja na Škotskem.

Foto: iStock

Preiskovalna novinarka Sam Poling se je odločila za delovanje pod krinko z namenom, da bi razkrinkala brezobzirne taktike, ki se jih poslužujejo v dobavni verigi. Obiskala je tudi eno največjih evropskih romskih skupnosti na Slovaškem, kjer je govorila z mlado žensko, ki je pojasnila skušnjavo, ki nastane po tem, ko prekupčevalci žrtvi obljubljajo boljše življenje v tujini. Ta je po navedbah Daily Maila povedala, da tudi sama ne bi dvakrat razmišljala o tovrstni ponudbi, saj si želi zbežati iz bede, v kateri živi.

Po navedbah Europola Škotska predstavlja tarčo državljanov iz tretjih držav, večinoma iz Pakistana in Indije. Angelika Molna, ki vodi Europolovo enoto za trgovanje z ljudmi, je za BBC povedala, da žrtve privabljajo organizirane kriminalne tolpe, nato pa so prodane potencialnim ženinom.

Žrtve zvabijo pod pretvezo, da jih čaka dobro plačana služba
Po besedah Molnejeve, ki je govorila glede nedavnega primera, ki ga je preiskovala, so žrtve zvabljene pod lažno pretvezo, da bodo na Škotskem dobile dobro plačano službo. Ko prispejo tja, pa jim povedo, da nobeno delovno mesto ni na voljo in jim naročijo, da se morajo poročiti s Pakistanci. “Po tem, ko se ženske poročijo, preidejo pod nadzor prekupčevalcev in postanejo tudi žrtve izkoriščanja novih zakoncev ter žrtve posilstva in spolne zlorabe s strani kolegov prekupčevalcev.” Ena izmed deklet s slovaškim državljanstvom naj bi bila po navedbah Molnejeve  v Glasgow prodana kar trikrat.

Foto: iStock

Na Škotskem je na desetine sumljivih porok
Novinarka Poling je preučila tudi evidence porok na Škotskem, z namenom, da bi ugotovila, koliko je lažnih porok med mladimi vzhodnoevropskimi nevestami in starejšimi azijskimi ženini. Prišla je do ugotovitve, da številni tovrstni pari živijo na istih naslovih, za katere pa je težko dokazati, da res živijo tam in dodala, da je na Škotskem na desetine sumljivih porok. Pri tem jih je bilo 70 sklenjenih v Glasgowu, tretjina vseh pa je bila sklenjena v okrožju Govanhill. V oči bode podatek, da je 40 odstotkov tistih, ki se jih je tam poročilo pred več kot petimi leti in so dobili tudi potni list, zdaj že ločenih.

V Glasgowu je jasna povezava med vzhodnoevropsko in azijsko tolpo
Jim Laird, nekdanji vodja dobrodelne organizacije Migrant Help, ki nudi pomoč žrtvam trgovine z ljudmi, je povedal, da visoka številka žrtev prihaja iz glasgowskega območja Govanhill, saj tam obstaja jasna povezava med vzhodnoevropskimi kriminalnimi tolpami, ki se ukvarjajo s prekupčevanjem z belim blagom in azijskimi kriminalnimi tolpami v Glasgowu. “Vzhodnoevropske tolpe priskrbijo žrtve, azijske pa poskrbijo za njihovo namestitev, zato ni čudno, da jih je toliko prav v Govanhillju.”

Glasgow (Foto: iStock)

V lanskem letu je bilo po navedbah iz dokumentarca ugotovljenih 150 žrtev trgovanja z belim blagom, pri tem je Laird zatrdil, da je dejanska številka bistveno večja in gre v tisoče. Do pregona po prepričanju Lairda ne pride zato, ker so ljudje preveč prestrašeni, da bi se na sojenju pojavili kot priče, vendar pa ti niso zaskrbljeni samo za svojo varnost, temveč tudi za varnost svojih družin doma. “Nekateri izmed njih se znajdejo v zadregi, ker so nasedli prevari in se želijo na vsak način čim hitreje vrniti nazaj domov.”

N. Ž.