fbpx

Na Švedskem aprila zabeležili največ smrti v mesecu dni v skoraj treh desetletjih, a ne povedo zakaj?!

Foto: epa

Švedska, ki je bila zaradi manj strogih ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa deležna svetovne pozornosti, je aprila zabeležila 10.458 smrti, kar je največ v mesecu dni v zadnjih skoraj 30 letih, kažejo danes objavljeni statistični podatki. Švedska za razliko od večine evropskih držav ni uvedla strogih omejitev gibanja.

Vrniti se moramo v december 1993, ko je v enem samem mesecu umrlo več ljudi” kot aprila letos, je številke pospremil švedski statistik Tomas Johansson, poroča francoska tiskovna agencija AFP. O razlogih za vse smrti v mesecu aprilu ne poročajo.

Glede na prve podatke število smrtih primerov upada od konca aprila. To velja tudi za prestolnico Stockholm, ki je bila žarišče epidemije novega koronavirusa na Švedskem. V prestolnici so največ smrtnih primerov zabeležili v začetku aprila.

Neodgovorni ukrepi neodgovornih švedskih oblasti
Na Švedskem s približno 10,3 milijona prebivalci so pristojne oblasti vztrajale, da je najboljši pristop načelo odgovornosti. Šole na Švedskem so tako ostale odprte za vse, ki so mlajši od 16 let. Prav tako so ostali odprti kavarne, bari, restavracije in podjetja. So pa ljudi pozivali, naj upoštevajo pravila družbenega distanciranja.

Na Švedskem so doslej potrdili 30.377 primerov okužb z novim koronavirusom in 3698 smrti zaradi koronavirusne covid-19. To je po navedbah AFP bistveno več v primerjavi s sosednjimi državami, ki so uvedle strožje ukrepe kot Švedska.

Rok Krajnc