fbpx

Švedski eksperiment klavrno končan s številnimi žrtvami: Socialdemokratski premier Löfven se odpoveduje zamisli o masovni prekuženosti in napoveduje nove omejitve!

Foto: epa

Švedski eksperiment je očitno končan. Zamisli o masovni prekuženosti se je namreč odpovedal celo socialdemokratski premier Stefan Löfven in napovedal nove omejitve proti širjenju novega koronavirusa. Umrljivost v domovih za ostarele je namreč na račun okužb povsem ušla izpod nadzora. 

Švedska vlada namerava porabiti približno 220 milijonov ameriških dolarjev za pospeševanje števila zaposlenih, ki bi pomagali pri zaščiti življenja najstarejših državljanov. Dodatna sredstva bodo namenjena tudi lokalnim oblastem, saj se te na račun soočanja z epidemijo soočajo z dodatnimi stroški.

Foto: epa

Tako kot drugod po svetu, je novi koronavirus na Švedskem najbolj prizadel starejše. Kritiki švedske oblasti ob tem opozarjajo, da se bi se mnogim smrtnim žrtvam lahko izognili, če bi oblasti sprejele več ukrepov, ki bi bili namenjeni zaščiti najbolj ranljive demografske skupine. Na začetku tega meseca so iz Švedske sporočili, da so tožilci pričeli s preiskavo visoke stopnje umrljivosti v domovih za ostarele. Po podatkih državne statistike konec aprila, je polovica starejših od 70 let, ki so umrli na račun COVID-19 na Švedskem, živela v domovih za ostarele, poroča Bloomberg. Sodeč po najnovejših informacijah država beleži že kar 3.256 smrti, povezanih s COVID-19.

Zanašali so se raje na odgovornost državljanov
Švedski pristop k reševanju pandemije koronavirusa je postal tema mednarodne razprave, potem ko so v javnosti najavili, da se bodo držali bolj ohlapnih ukrepov in se bodo zanašali na odgovornost svojih državljanov pri upoštevanju smernic glede socialne distance. Švedske telovadnice, šole, restavracije in trgovine so tako kljub razširjenosti pandemije ostale odprte.

Foto: epa

Ta strategija je sicer doslej pomagala zaščititi gospodarstvo pred najslabšimi, vendar pa stopnja umrljivosti na Švedskem znaša približno 32 na 100 tisoč ljudi. Za lažjo primerjavo: V ZDA število smrti na 100 tisoč ljudi znaša 24, v sosednji Danski pa približno 9. Najboljši švedski epidemiolog Anders Tegnell opozarja, da je boj proti COVID-19 dolgoročne narave. Prepričan je, da ko bo prišlo do rahljanje omejitev, bo to prispevalo k ponovnemu dvigu okužb.

Med Danko in Švedsko vsekakor vlada velika razlika v umrljivosti, kar pa ne čudi. Danska se namreč že zelo zgodaj odločila za uvedbo strogih ukrepov. Danska je tako sedaj v drugi fazi ponovnega odprtja svojega gospodarstva, vključno z odpiranjem frizerskih salonov in osnovnih šol. Nedavni podatki namreč kažejo, da se stopnja okužbe na Danskem zmanjšuje, umrljivost do sedaj pa je kar šestkrat manjša od umrljivosti na Švedskem.

Hana Murn