fbpx

[Video] Na tisoče Bolsonarovih podpornikov protestira proti zmagi Lule

Foto: EPA

Več deset tisoč podpornikov odhajajočega brazilskega predsednika Jaira Bolsonara je v torek organiziralo obsežne demonstracije proti novoizvoljenemu predsedniku Luizu Ináciu  Luli da Silvi. Demonstracije so potekale v prestolnici Brasilia in v mestih, kot so Sao Paulo, Rio de Janeiro, Recife in Belem.​​​​​​ Demonstranti so pozvali k vojaškemu posredovanju, potem ko prejšnji mesec v tesnem drugem krogu predsedniških volitev niso priznali zmage Lule. “Naši mediji ignorirajo upor proti levici,” pričajo mnogi Brazilci.

15. novembra je bila obletnica brazilske razglasitve republike, ko so podporniki odhajajočega brazilskega predsednika Jaira Bolsonara šli na ulice po vsej državi. Med glasnimi protesti v torek so privrženci Bolsonara oblekli brazilske zelene in rumene nogometne drese, nekateri pa so nosili brazilske zastave. V Braziliji so se nekateri odpravili v vojašnice, kjer demonstracije potekajo že približno dva tedna, poroča brazilski dnevnik Correio Braziliense. Bolsonarovci so po vsej Braziliji nosili transparente z napisi, ki obsojajo pravosodje in komunizem v državi. “Rio de Janeiro ima pridne, srečne ljudi, nimajo pa veliko možnosti izbrati dobre politike!!! Kakšna škoda,” se glasijo komentarji na omrežjih.

Na nekaterih transparentih je pisalo “svoboda izražanja”, medtem ko so nekateri protestniki vzklikali “Oborožene sile, rešite Brazilijo”, poroča Correio Braziliense. Bolsonarovi lojalisti so si prizadevali, da bi vojska posredovala proti vrhovnemu zveznemu sodišču (STF) in še naprej trdijo, da so bile volitve v tej južnoameriški državi ukradene. Po drugi strani pa oblasti trdijo, da nič ne kaže na nepravilnosti, tudi v tujini so rezultate volitev hitro priznali različni voditelji. Minulo sredo poročilo brazilskega obrambnega ministrstva ni odkrilo nobenih volilnih nepravilnosti v podrobnem dokumentu, predloženem državnim volilnim organom. Poročilo na 63 straneh domnevno ni odkrilo nobenih posebnih težav, vendar je predlagalo, da bi lahko bile ranljivosti v kodi.

Sodnik vrhovnega sodišča Alexandre de Moraes, glavni brazilski volilni organ, je dejal, da je poročilo v skladu z opažanji drugih agencij, ki niso odkrile “nobene goljufije ali nedoslednosti v elektronskih volilnih skrinjicah ali v volilnem procesu leta 2022.” Bolsonaro je 30. oktobra v tesni tekmi izgubil proti Luli. Po podatkih brazilskega višjega volilnega sodišča (TSE) je Lula zbral 50,9 odstotkov glasov v primerjavi z Bolsonarovim 49,1 odstotkom glasov. Po Lulovi zmagi so Bolsonarovi podporniki demonstrirali, mnogi so blokirali avtoceste po vsej državi in ​​zahtevali posredovanje vojske. Luiz Inácio Lula da Silva naj bi 1. januarja 2023 prisegel kot predsednik Brazilije za tretji mandat.

Protestirajo tudi staroselci, njihove glasovnice so izginile
Tudi staroselci so se pridružili protestom, saj so glasovali za Bolsonara, vendar v kraju, kjer so glasovali, Bolsonara ni prejel nobenega glasu. Želijo vedeti, kam so izginile njihove glasovnice. 63-letni Domingues Carvalho protestira že 15 dni zapored. “Borim se za svojo državo, za svojo hčerko in tri vnuke,” je dejal in dodal, da včasih poklekne pred stavbo vojske, da bi molil. “Tukaj bom ostal, dokler bo potrebno. Smo miroljubni, vendar nikoli, nikoli ne bomo prepustili svoje države v roke komunistom.” Dva tedna sta minila, odkar je nekdanji levičarski predsednik Luiz Inácio Lula da Silva premagal Bolsonara v eni najtesnejših predsedniških tekem. Čeprav Bolsonarova administracija ni nasprotovala prehodu oblasti, voditelj desnice svojemu nasprotniku še ni priznal ali čestital. “Te volitve niso bile poštene,” je dejal 51-letni podjetnik Anselmo do Nascimento. “Vrhovno sodišče bi moralo biti nevtralno,” je še dodal. Protestniki so tudi obsodili zaprtje številnih pro-Bolsonarovih računov in skupin na platformah družbenih medijev, prepričani so, da gre za cenzuro pristranske oblasti.

Sara Kovač