Srbsko-madžarsko-avstrijski memorandum za končanje “azilnega turizma”

Datum:

“Ne moremo jih pričakati s plišastimi igračami in cvetjem. Ves svet mora vedeti, da smo resne države, ki imajo svoje zakone in ki bodo storile vse, da jih spoštujejo,” je dejal madžarski premier Orban ob podpisu memoranduma o okrepljenem sodelovanju v boju proti ilegalnim migracijam. Sporazum so v Beogradu sklenili voditelji Srbije, Madžarske in Avstrije. Države v naši soseščini si prizadevajo za omejitev trgovine z belim blagom, pri nas pa tihotapcem z rušenjem ograje posredno “drži vrečo” kar ministrica Tatjana Bobnar. 

Avstrijski kancler Karl Nehammer je dejal, da se je za podpis sporazuma z madžarskim predsednikom vlade Viktorjem Orbanom in srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem odločil, ker azilni sistem EU ne deluje ustrezno. Avstrijski državnik pa je še pristavil, da sta članici EU, torej Avstrija in Madžarska, s sporazumom Bruslju poslali jasno sporočilo, da je Srbija partner, ki mu gre zaupati. Vučiću, ki je dogodek v Beogradu gostil, pa se je ob tej priložnosti zahvalil za vse napore pri končanju “azilnega turizma”. S temi besedami je označil prakso prihodov državljanov iz tretjih držav, ki za vstop v Srbijo ne potrebujejo vize, iz dotične države pa potem nadaljujejo pot proti zahodu in severu kontinenta, poroča STA.

Avstrijski državnik je prav tako zagotovil, da bodo na srbsko mejo poslali 100 članov policije ter Beogradu priskočili na pomoč tudi s tehnično opremo. Dogovor sicer določa okrepitev varovanja na meji s Severno Makedonijo. Vučić je poudaril, da želijo obrambno črto pomakniti proti jugu. Srbski predsednik je izpostavil dejstvo, da je letošnje leto v njihovi državi še enkrat več ilegalcev kot lansko leto. Največ nezakonitih prebežnikov sicer prihaja iz Afganistana, Sirije, sledijo pa Maroko, Burundi in Pakistan. Poudaril je, da Srbija ne namerava biti “parkirišče za nezakonite migrante”. So pa pripravljeni pomagati tistim, ki so dejansko v stiski. Srbski predsednik je prav tako obljubil suspenz brezvizumskih režimov z državami, od koder zaznavajo občutno povečanje števila prihodov.

Podpis memoranduma med Avstrijo, Madžarsko in Srbijo o skupnem boju proti ilegalnim migracijam. (Foto: epa)

Vse migrante, ki ne morejo pridobiti azila, nameravajo z letali vračati v državo izvora. Stroški prevoza bodo deljeni med tri države. Orban se zaveda ključne vloge Srbije na področju regulacij migracij, saj s tem ščiti Avstrijo, Madžarsko in celotno EU. V sodelovanju s Srbijo je bilo letos zaustavljenih 250 tisoč poskusov nezakonitega prečkanja državne meje. Orban je še izpostavil dejstvo, da so že sprejeli veliko število ukrajinskih beguncev. Jasno je poudaril, da so prebežniki iz Srbije migranti, ter kritiziral EU, da Budimpešta ni deležna zadostne pomoči. Spomnil je, da je Madžarska za varovanje državne meje leta 2015 porabila 1,6 milijarde evrov, EU pa je nase vzela zgolj 1,2 odstotka te vsote. Poudaril je, da zanj obstaja samo preprečevanje, ne pa tudi upravljanje migracij. Orban: “Če so migranti prepričani, da lahko prečkajo mejo, potem bodo to tudi poskušali.”

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada odpira nove kapacitete za migrante – bo sledil upor?

Za nastanitve vlagateljev namere in prosilcev za mednarodno zaščito...

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Poslovil se je nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc

Včeraj nas je doletela žalostna vest, da nas je...