fbpx

Na tisoče Poljakov moli na državnih mejah – da Evropa ostane Evropa!

Foto: epa

Na mejah Poljske je v soboto na tisoče poljskih katolikov postavilo človeško verigo in prosilo boga, naj reši Poljsko in svet. Mnogi udeleženci so dogodek opisali kot demonstracijo proti sekularizaciji države in širjenju islamskega vpliva v Evropi, poročajo svetovni mediji.

Njihov cilj je bil doseči čim več molitvenih točk na meji z Nemčijo, Češko, Slovaško, Ukrajino, Belorusijo, Litvo, Rusijo in Baltskim morjem. Na morju so se jim pridružili ribiški čolni, verige na poljskih rekah pa so oblikovali kajaki in jadrnice.

Poljaki ne sprejemajo migrantov
Mnogi Poljaki namreč vidijo islam kot grožnjo, čeprav je v državi le malo muslimanov in zavračajo prihod še več migrantov. Datum dogodka – 7. oktober – pa ni bil izbran naključno, saj takrat katoličani praznujejo praznik Rožnovenske Matere božje, ki označuje zmago krščanstva leta 1571 nad Turki pri bitki pri Lepantu.

Katoliški aktivist Marcin Dybowski je pred dogodkom za AFP povedal, da “verska vojna med krščanstvom in islamom ponovno poteka v Evropi, tako kot je v preteklosti. Poljska je v nevarnosti. Naše družine, naše domove in našo državo moramo zaščititi pred vsemi grožnjami, vključno z dekristjanizacijo naše družbe, ki jo želijo doseči liberalci EU”.

Ljudje, ki so se udeležili množične molitve (foto: epa).

Foto: epa

Sodelovalo je 320 cerkva
V dogodku je sodelovalo 22 škofij, katerih ljudje so se zbrali v 320 cerkvah za pridigo, nato je sledilo množično potovanje do mej, kjer so molili rožni venec.

Foto: twitter

Med dogodkom je v živo oddajal katoliški radio Radio Maryja, preko katerega je nadškof Marek Jedraszewski pozval vernike, naj molijo, “da bodo drugi Evropski narodi razumeli, da se je treba vrniti k krščanskim koreninam, da bi Evropa ostala Evropa”. Za radio pa je govoril tudi nadškof Stanislav Gadecki, vodja poljske škofovske konference, ki je za radio RMF FM povedal “ključni cilj te manifestacije je moliti za mir.”

D. Š.