fbpx

Na volitvah v Izraelu slavil Netanjahu: To bo že njegov 5. mandat!

Izraelski premier Benjamin Netanyahu (vir: twitter)

Izraelskemu premierju Netanjahuju se nasmiha še peti mandat na čelu države. Desna koalicija, ki jo vodi Likud, naj bi po zadnjih informacijah, po 94 odstotkih preštetih glasov, osvojila 65 od 120 sedežev v izraelskem parlamentu. Volilna udeležba je bila 67,9-odstotna.

69-letnemu izraelskemu premierju in voditelju stranke Likud Benjaminu Netanjahuju je na predčasnih parlamentarnih volitvah uspelo osvojiti še 5. mandat za sestavo vlade. Likud je po zadnjih informacijah, po poročanju Haaretza, osvojil 35 od 120 mest v knesetu.

35 sedežev v parlamentu naj bi osvojilo Modro in belo zavezništvo, ki ga vodi Beni Ganc, a v seštevku to ne zadostuje, saj bi imela Ganceva levičarska koalicija zgolj 55 sedežev, medtem ko bo desnemu bloku, ki ga vodi Netanjahu, pripadlo 65 mest in s tem večina. V prejšnji koaliciji je Netanjahu imel 61 poslancev in s tem tesno večino.

Netanjahu v novem sklicu parlamenta še močnejši
Vseeno se pri New York Timesu niso mogli zadržati, da ne bi označili Netanjahujeve zmage za “korak nazaj”. Močan rezultat Ganca so namreč razumeli kot glas proti Netanjahuju, a so ob tem pozabili, da je Likud v primerjavi s prejšnjim mandatom volilni rezultat izboljšal za 5 dodatnih poslanskih mest. V prejšnji sestavi so namreč imeli 30 poslancev, zdaj jih bodo imeli 35.

Rezultati izraelskih volitev (Vir: Twitter)

Po zadnjih informacijah ob 94 odstotkih preštetih glasov sta z 29,2 odstotka glasov izenačena Likud in Modro in belo zavezništvo, sledita ultraortodoksni Shas in koalicija ultraortodoksnega Združenega judaizma Tore, združena lista izraelskih komunistov Hadash in Arabskega gibanja za prenovo (Ta’al) je prejela 5 odstotkov glasov. 4,2 odstotka glasov sta prejeli tako Izraelska delavska stranka kot Združena desnica, medtem ko se je s 3,3 odstotka glasov uspelo v kneset preriniti še sredinski Kulanu, zelenim socialdemokratom v Meretzu in Združeni arabski listi.

Prelom na levici, arabske stranke še šibkejše
V primerjavi z zadnjimi volitvami so največ izgubili v delavski stranki, ki ima v novem zasedanju zgolj 6 poslancev, pred tem pa so jih imeli 19. Šest mest so izgubili sredinci, po tri so izgubili tako v Združeni desnici kot v Združeni arabski listi Ra’am-Balad, medtem ko so zeleni socialdemokrati izgubili samo enega poslanca.

Največ, kar 24 dodatnih poslancev, je dobilo Modro in belo zavezništvo, ki s tem postaja največja opozicijska stranka v knesetu. Kot kaže, je Bibijeva ostra retorika v zadnjih dneh zalegla. Med drugim je volivcem obljubil, da bo poskrbel za aneksacijo izraelskih naselbin na Zahodnem bregu, pri tem pa si želi blagoslova ZDA.

Ivan Šokić