fbpx

Nacionalni park na Floridi se zapira, saj je njegove obale zasedlo več kot 300 migrantov

Narodni park na Floridi Keys se zapira za nedoločen čas, potem ko je 300 migrantov pristalo na obalah. (Foto: Twitter)

Vodstvo narodnega parka Dry Tortugas na Florida Keys je v ponedeljek zaprlo park kot odgovor na poplavo migrantov, ki prihajajo na njegove obale. Vodstvo narodnega parka je v izjavi zapisala, da so ga zaprli, da bi se odzvali na skoraj 300 migrantov, ki so v zadnjih dneh prispeli na otok. Migranti so iz komunistične otoške države Kube večinoma prispeli s čolni.

Ameriški nacionalni park s skupino nenaseljenih otokov na Florida Keys so se morali v ponedeljek zapreti, saj je tam v zadnjih dneh pristalo več kot 300 migrantov. Zaprtje, ki bo predvidoma trajalo več dni, je bilo nujno potrebno zaradi zaščite naravnih virov in osebja na otoku, začasno pa so bile prekinjene tudi trajektne in vodne storitve. Ameriška carinska in mejna zaščita je v tvitu sporočila, da je bilo od več kot 300 migrantov najmanj 88 migrantov s Kube.

“Od 2. januarja ob 8. uri zjutraj bo narodni park Dry Tortugas začasno zaprt za javni dostop, medtem ko bodo organi pregona in zdravstveno osebje ocenili, oskrbeli in uskladili prevoz na Key West za približno 300 migrantov, ki so v park prispeli v zadnjih nekaj dneh,” je na Twitterju zapisala služba narodnih parkov.

Varnost nacionalnega parka je ogrožena zaradi nedavnega prihoda več kot 300 migrantov, med katerimi jih je po oceni tamkajšnje policije tudi okoli 90 s Kube. Množično prihajajo s čolni s Kube in pristajajo na otokih nacionalnega parka Dry Tortugas, piše NPS. Po pisanju Daily Wire so jim bili prvi posredovalci dolžni zagotoviti hrano, vodo in osnovno medicinsko oskrbo do prihoda ministrstva za domovinsko varnost. Medtem ko je park zaprt, lahko plovila poiščejo varen pristan na določenih območjih znotraj območja za sidranje ene navtične milje okoli Garden Keya vključno s pristaniščem Bird Key Harbour. Med zaprtjem storitve za obiskovalce ne bodo na voljo, v nujnih primerov pa bodo zelo omejene. Vse zapore bodo veljale do nadaljnjega, piše DW.

Nacionalni park Florida Keys (Foto: VisitFlorida)

Park s približno 100 hektarji površine je majhen arhipelag, oddaljen približno 70 milj od Key Westa. Sestavlja ga sedem otokov Dry Tortuga in nepopolna pomorska utrdba ter nekdanji zapor Fort Jefferson. Večji del parka je vodnat in je dom nekaterih najbolje ohranjenih koralnih grebenov na Florida Keysu. Park je znan po bogatem tropskem morskem življenju in pticah, vedno večje število priseljencev pa lahko resno ogroža varnost okolja.

V nacionalnem parku prebiva več ogroženih rastlinskih in živalskih vrst. (Foto: Facebook)

Walter N. Slosar, glavni patruljni agent sektorja ameriške carine in mejne patrulje v Miamiju, je zaradi dogodka v soboto v opozorilo tvitnil, “#Opozorilo: V zadnjih 72 urah so se agenti #BorderPatrol odzvali na veliko število pristankov migrantov v #FloridaKeys. Na območju je povečana prisotnost organov pregona in prvih posredovalcev. “V zadnjih 24 urah so se agenti ameriške mejne patrulje in partnerji LE odzvali na 5 pristankov migrantov po vsej Florida Keys in naleteli na 88 kubanskih migrantov”.

Opozorilo kontraadmirala: “Neregularne, nezakonite pomorske migracije so vedno nevarne in zelo pogosto smrtonosne.”
Kontraadmiral Brendan C. McPherson, poveljnik sedmega okrožja obalne straže in direktor delovne skupine za domovinsko varnost – jugovzhod, je v ločeni izjavi na Twitterju dodal, da bodo migrante umaknili in jim zagotovili hrano in vodo ter osnovno prvo pomoč, preden jih bodo odpeljali in predali v pridržanje mejni patrulji v postopek. “Neregularne, nezakonite pomorske migracije so vedno nevarne in zelo pogosto smrtonosne. #DontTakeToTheSeas,” je zapisal.

Ana Horvat