fbpx

Nadškof Zore razkril, kaj papež Frančišek sporoča svetu in Slovencem

Papež Frančišek (foto: EPA).

Nasilje ni zdravilo za naš razdrobljeni svet,” je zapisal  papež Frančišek v poslanici pred svetovnim dnevom miru, ki ga Katoliška cerkev vsako leto obeleži 1. januarja. Omenjeni dan bo tokrat potekal pod naslovom Nenasilje: stil politike za mir.

Poslanico so predstavili v prostorih Založbe Družine v Ljubljani. Po besedah ljubljanskega nadškofa, metropolita Stanislava Zoreta, spodbuja papež v njej k razmišljanju o miru, ki ni neka resničnost, vzpostavljena zunaj nas, ampak stanje duha, ki naj jo v sebi goji vsak človek. Papež je poudaril potrebo po nenasilju, ki mora najprej postati osebna drža, da lahko postane drža neke skupnosti in sveta. Papež Frančišek po besedah nadškofa opozarja, da čeprav mislimo, da živimo v miru, dejansko živimo v svetu razdrobljenega nasilja, ki se kaže v terorizmu, trgovini z ljudmi in v drugih oblikah nasilja. Papež sprašuje, ali naj na nasilje odgovorimo z nasiljem. Njegov odgovor se glasi: “Če pristanemo na to, da na nasilje odgovorimo z nasiljem, strmoglavimo v spiralo nasilnih dejanj, ki hranijo sama sebe. Takšno ravnanje pa lahko številne vodi v telesno in duhovno smrt,” je papežev zapis povzel Zore.

Svetovni dan miru je Cerkev uvedla na pobudo papeža Pavla VI. Poslanico, ki jo vsaki aktualni papež ob tej priložnosti napiše na posebej izbrano temo, razpošlje Vatikan vsako leto na ministrstva za zunanje zadeve držav po celem svetu.

Poleg vsakega posameznika papež tudi svetovne voditelje ‘odločno povabi k razorožitvi, prepovedi in odpravi jedrskega orožja’. “V isti sapi, ko nagovarja najvplivnejše svetovne politike, pa tudi prosi in spodbuja, naj se konča družinsko nasilje,” je dejal Zore. Škof iz papeževe poslanice še posebej poudari papeževo misel: Še tako skromen prispevek k snovanju sveta, rešenega nasilja, pomeni prvi korak k pravičnosti in miru. “S tem papež želi, da se vsak izmed nas osebno vpraša, kaj lahko sam prispeva za to, da gradi kulturo nenasilja v lastnem življenju in družbi,” je dejal Zore, predstavitev pa je zaključil s papeževimi besedami: “Vsi smo lahko kovači miru.

Po oceni namestnika vojaškega vikarja Milana Preglja je poslanica ‘lep kamenček v mozaiku’ družbenega nauka Cerkve, ki v zadnjem času vedno bolj govori o pravičnem miru in vedno manj o pravični vojni. “Prizadevati si je treba za mir, ker ko bomo ustvarili take pogoje, bomo lažje sprejemali drug drugega in bo tudi manj zunanjega fizičnega nasilja.”

B. J., STA