fbpx

Najbogatejši Kitajec še vedno “pogrešan”

Lastnik Alibabe Jack Ma je konec oktobra izginil iz javnosti (Foto: epa)

Soustanovitelj kitajskega giganta Alibaba, je izginil izpred oči javnosti. Mediji se sprašujejo, kje je Jack Ma, saj je izginil en teden pred napovedjo kitajskih oblasti o novi zakonodaji, ki odločno posega v poslovanje njegovih podjetij. Po mnenju strokovnjakov se je Ma umaknil, saj se zaveda, da s svojim javnim nastopanjem ne bo mogel spremeniti posegov kitajskih oblasti. Kljub temu, da je Ma izginil, pa mediji poročajo, da njegova podjetja sledijo smernicam kitajskih oblasti in sodelujejo s preiskovalci.

Potem ko je v javnosti odjeknila novica, da se je imperij Jacka Ma znašel pod vprašajem zaradi kitajske regulative, mediji navajajo, da je Ma izginil. Soustanovitelj najuspešnejšega kitajskega tehnološkega giganta Alibaba ni bilo na spregled že več mesecev, je poročal CNN.

Ma je prenehal objavljati po družabnih omrežjih in izginil iz javnosti konec oktobra. Izginotje Maja se je zgodilo le teden pred tem, ko je Kitajska napovedala nov zakon, s katerim so v trenutku blokirali težko pričakovano borzno kotacijo podjetja Alibaba, Ant Group. Kot pravijo, so ga nazadnje videli v javnosti v finalu šova afriških talentov, ki jih je ustvaril. Kot sodnik je bil kasneje zamenjan med novembrskim snemanjem zadnje epizode “Afriški poslovni junaki”. Izostanek so v Alibabi opravičili z njegovo zadržanostjo drugje in polnim urnikom.

Jack Ma (Foto: epa)

Skupina Ant Group je tik pred napovedano prodajo na trgu morala na ukaz kitajskih oblasti v prenovo svojega poslovanja. Kitajski regulatorji so podjetju očitali, da je iz trga izločevalo tekmece in škodovalo pravicam potrošnikov. Podjetje Alibaba pa se je v tem času znašlo pod preiskavo zaradi domnevnega monopolnega vedenja na trgu. Kot kaže, želijo v Pekingu zmanjšati Majev imperij in potencialno prevzeti večji delež v njegovih podjetjih.

Po odločitvi kitajskih regulatorjev o protimonopolni preiskave podjetja Alibaba, je vrednost podjetja pričela upadati (Foto: epa)

Kot pravijo poznavalci, si v Pekingu želijo komunikacije z njegove strani, vendar se Ma več kot očitno zaveda, da mu to ne bo pomagalo. Avtor knjige o Majevem imperiju, Duncan Clark poudarja, da je tišina z njegove strani postala nekoliko oglušujoča. Ma je leta 2019 odstopil z mesta izvršnega predsednika Alibabe, a ostaja še vedno največji posamezni delničar s 5-odstotnim deležem, vrednim približno 25 milijard evrov.

Izginotje po stalnem pojavljanju v javnosti
Ma se je pred izginotjem stalno pojavljal v javnosti, kjer je predstavljal svoje človekoljubno delo, na katerega se je osredotočil po upokojitvi iz Alibabe. Ma je ​​bila tudi odmeven govorec na velikih mednarodnih prireditvah, kot je Svetovni ekonomski forum.

Foto: epa

Kot kaže pa so njegova podjetja po izginotju postala poslušna za ukaze iz Pekinga. Iz skupine Ant so prejšnji teden sporočili, da cenijo smernice in pomoč zakonodajalcev, ko so spregovorili o svojih zahtevah do podjetja. Podjetje Alibaba pa je kitajskim oblastem obljubilo, da bodo aktivno sodelovali s preiskovalci protimonopolne zakonodaje. Potencialne grožnje gigantu pa niso omejene samo na Kitajsko. Po drugi strani so se na drugi fronti znašle tudi ZDA, ki stopnjujejo poziv ameriškim podjetjem, da iz svojim omrežij izločijo “nezaupljivo” kitajsko tehnologijo.

Sara Rančigaj