fbpx

Najpomembnejša bitka v ZDA – to je “super torek”

Najpomembnejša bitka za predsedniške kandidate se širom ZDA začenja danes, ko bodo strankarskega predstavnika za predsednika izbirali v 14 zveznih državah. “Super torek” je pomemben dan za ameriško politiko, saj takrat več držav naenkrat glasuje o predsedniških kandidatih, in je prvi resen pokazatelj podpore za bodoče predstavnike Bele hiše.

Ravno ta dan predstavlja tudi surovost in visoko ceno predsedniške kampanje, saj bodo številni kandidati – tudi največji favoriti – odpadli iz predsedniške bitke, poroča Blic.

Koliko glasov potrebujejo?
Številke so jasen pokazatelj, kako je “super torek” pomemben v koledarju znotrajstrankarskih volitev. Za izvolitev demokratskega kandidata je potrebnih 2382 glasov demokratskih delegatov, da bi si zagotovili predsedniško kandidaturo. Če si 1017 delegatov v “super torku” pridobi glasove, pa si ti praktično zagotovijo zmago v predsedniški tekmi. V nasprotnem taboru republikancev se za glasove bori 595 delegatov, za zmago v predsedniški tekmi pa potrebujejo skupno 1237 glasov delegatov.

Države, ki bodo glasovale v “super torku”, so: Alabama, Aljaska, Arkansas, Kolorado, Georgia, Massachussetts, Minesota, Oklahoma, Tennesy, Teksas, Vermont, Virginia in Wyoming. Najbolj zanimiv je zaradi števila delegatov vsekakor Teksas. Na republikanski strani jih je 55, na demokratski pa 252.

Neizprosen strankarski boj
Po zmagi v zvezni državi Nevada je dobil veter v jadra tudi Donald Trump, ki pričakuje zmago tudi v “super torku”. “Sedaj zmagujemo, zmagujemo, zmagujemo. In kmalu bo naša država zmagovala, zmagovala, zmagovala,” je dejal Trump. Njegov najbližji strankarski tekmec je Ted Cruz, ki zase pravi, da je med vsemi konservativci edina alternativa Trumpu. Po vsej verjetnosti bo prav njemu pripadala zmaga v Teksasu, medtem ko bi Marco Rubio pobral glasove v južnih državah.

V demokratskem taboru je zadeva bolj zapletena, saj je razlika med obema kanidatoma – med Hillary Clinton in Berniejem Sandersom – zelo tesna. Kljub temu analitiki trdijo, da Sanders ne more premagati močne “mašinerije”, ki stoji za Clintonovo. Prav tako igra pomembno vlogo denar, zato si senator Sanders ne more privoščiti kampanje v desetih državah hkrati. Razlika med njima je tudi v nagovarjanju volivcev, saj Clintonova cilja na latino in afroameriško populacijo, medtem ko Sanders nabira podporo pri mladih in ženskah. “Napadli smo politično elito in napadli smo medijsko elito, naša podpora raste iz dneva v dan,” je dejal Sanders.

M. P.