fbpx

Napovedan sežig korana zaostruje odnose med Švedsko in Turčijo

Foto: epa

Ankara je odpovedala bližajoči se obisk švedskega obrambnega ministra Påla Henninga Jonsona v Turčiji kot odgovor na privolitev Švedske za danes načrtovani sežig korana v bližini turškega veleposlaništva v Stockholmu. 

V Turčiji so napovedan sežig islamske svete knjige oziroma odobritev protestne akcije v Stockholmu v bližini turškega veleposlaništva razumeli kot podlo in gnusno dejanje, usmerjeno proti Turčiji in njihovemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. Prav zato so odpovedali za 27. januarja 2023 načrtovani obisk švedskega obrambnega ministra Jonsona v Turčiji. Obisk je napovedal turški obrambni minister Hulusi Akar, poroča Blic.

Turška stran je odločitev sprejela potem, ko je vodja danske skrajno desne stranke Stram Kurs Rasmus Paludan danes dobil dovoljenje za sežig Korana pred turškim veleposlaništvom v švedski prestolnici. Ob tem je turški minister še dejal, da morata Švedska in Finska pred vstopom v Nato (za kar si državi prizadevata), izpolniti svojo “domačo nalogo”, določeno v memorandumu. Skrajno desni danski aktivist, ki ima tudi švedsko državljanstvo, je sicer prejel dovoljenje policije za svojo akcijo.

Domen Mezeg