fbpx

Napoveduje se najhujša bitka proti IS za Rako – vprašanje, kdo je dovolj močan, da jo zavzame

Foto: epa

Vojaški strokovnjaki ocenjujejo, da bo po padcu Mosula mesto Raka na severu Sirije najtežje osvojljiva trdnjava, ki je pod nadzorom Islamske države.

Pred tednom dni je koalicija iraških vladnih sil in kurdskih pešmerg z zračno podporo ameriških letal in zaveznikov osvojila iraško mesto Mosul, ki je bilo močna strateška točka IS. Raka je sicer manjše mesto z manj civilisti, vendar bo najtežji del naloge najti vojaške enote, ki bi se na tleh spopadle z islamskimi skrajneži.

Sirija je sicer mozaik številnih konfliktov, kjer se med seboj bojujejo številne oborožene skupine, ki imajo vsaka svojo zaslombo tujih sil. Medtem ko želi ameriška vlada uničiti Islamsko državo, želijo sirski uporniki in sirska vlada uničiti eni druge. Zato bodo ZDA izjemno težko prepričale obe strani, da bi prenehali z napadi in se osredotočili predvsem na boj proti IS.

Sirska vlada preveč oslabljena
Ena od možnosti je, da napad proti IS vodi sirska vlada, ki trdi, da želi na novo združiti razbito državo pod svojo oblastjo. Vendar je vlada diktatorja Bašarja al Asada že pet let v vojni proti lastnemu narodu, hkrati pa je močno oslabljena zaradi številnih žrtev in dezertacij. Dokler Rusija v Sirijo ni poslala svojih letal in enot, je sirska vlada izgubljala ozemlje na številnih frontah. Asadov režim pa bi kolapsiral veliko prej, če ga ne bi podpirala pomoč zaveznikov iz Irana in libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah, piše CNN.

ZDA niso odigrale prepričljivo
Znano je, da sirska vojska s svojo zastarelo opremo in orožjem ne more premagati Islamske države. Ameriška vojska že leta iz zraka uničuje položaje IS v Iraku in Siriji, prav tako pa ima več tisoč vojakov v Iraku. Manjše enote ima v Siriji, ki pomagajo v boju proti IS, vendar to ni dovolj. Da bi v Sirijo poseglo večje število enot pa v teh zadnjih dneh Obamove administracije ni pričakovati. Prav tako pa Washingtonu ni uspelo prepričati upornikov, da bi vse sile usmerili v boju proti skrajnim islamistom.
Danes se tako imenovana sirska opozicija bori predvsem, da obrani številne fronte, ki jih ima proti sirski vladi ter ruskim, iranskim in libanonskim zaveznikom.
Lahko računamo na Kurde?
Kurdske milice iz Sirije so se do sedaj izkazale za najbolj uporne v boju proti Islamski državi, vendar je vzpon Kurdov postal moteč faktor predvsem za Turčijo, ki se boji nove kurdske države v severni Siriji. Kurdske ljudske varnostne enote YPG imajo namreč dobre povezave s kurdsko delavsko stranko PKK, ki že 30 let uri gverilce za boj proti Turkom.
M. P.