Turčija po strelskih obračunih aretirala 13 novinarjev

Datum:

Turčija je po poskusu državnega udara zdaj aretirala še 13 novinarjev. Po množičnem odpuščanju javnih uslužbencev so zdaj zaprli še okoli ducat medijskih podjetij, povezanih s terorističnimi organizacijami. 

Minuli ponedeljek so na policijski postaji pridržali Murata Sabuncuja, glavnega urednika časopisa Cumhuriyet, skupaj z ducatom drugih novinarjev. Turška vlada očita novinarjem objavo zgodbe Uzakonitev državnega udara, ki so jo izdali tik pred napadom 15. julija. Novinarji so obtoženi zločina v imenu sovražnikov države.

Opozicijski časopis poslan za zapahe
Po aretacijah, ki so potekale čez vikend, je bilo odpuščenih več kot 10.000 javnih uslužbencev, zaprtih pa 15 medijskih podjetij. Predsednik Recep Tayyip Erdogan je skupaj s svojo stranko AKP časopis Cumhuriyet označil za stoleten sekularen opozicijski časopis. Njegovega nekdanjega glavnega urednika, Cana Dündarja, je objava zgodbe o turških obveščevalnih službah poslala v zapor, saj je izdal dokumente o pošiljanju orožja za sirske opozicije.

Turška policija se še ni ustavila s preiskavami. Po podatkih naj bi nadaljevala še s hišnimi preiskavami. Glavni tožilec v Istanbulu je aretirane novinarje označil ne samo za člane FETO-ja in PKK-ja, ampak tudi za storilce kaznivih dejanj v imenu teh terorističnih organizacij. Turčija tako FETO, gibanje pod “poveljstvom” duhovnika Fethullaha Gülena, in PKK obtožuje terorističnih napadov sredi julija letos.

Prokurdski mediji povezani z militantnimi skupinami
Turčija se je očitno lotila tudi največjih medijskih hiš. Sredi prenosa oddaje je prekinila oddajanje drugega televizijskega kanala nacionalne televizije, domnevno prokurdskega. Z ukinitvijo kanala pa so sledila tudi množična odpuščanja. Med drugim so zaprli tudi 15 kurdskih medijskih podjetij zaradi povezav z millitantnimi kurdskimi skupinami. Vseh 10.131 odpuščenih pa je tudi potencialnih osumljencev, ki naj bi sodelovali s turškim duhovnikom in delovali zoper nacionalne varnosti države.

Recep Tayyip Erdogan pa si je vzel tudi pravico, da sam imenuje vodje univerz, s tem pa je porušil dolgoletno tradicijo, po kateri so bili akademiki izbrani s strani najboljših državnih znanstvenikov.

Turčija, Združene države Amerike in Evropa so enotne glede strahu Kurdske delavske stranke (PKK), ki bi naj delovala kot teroristična organizacija. Zaprtje kurdskih medijskih hiš je najnovejša taktika za zatiranje Kurdov.

V torek pa so državni organi pridržali dva župana pretežno kurdskega mesta Diyarbakır, ki sta obtožena več povezav s PKK-jem. Sodišče jima sodi na podlagi terorističnih napadov. V izogibanju morebitnim upornikom v mestih po Turčiji pa je vlada v več kot dveh desetinah kurdskih mest nadomestila njihove župane s svojimi.

Po opozorilu z ministrstva za zunanje zadeve pa so iz veleposlaništva ZDA v Turčiji množično začeli pošiljati v domovino svoje sorodnike in znance. “Za to potezo smo se odločili zaradi visoke grožnje napadov ekstremističnih skupin predvsem na ameriške državljane, ki se gibajo na območju Istanbula,” so sporočili z ministrstva.

K. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...

Morske radosti so se sprevrgle v hudo nesrečo – ženska ostala brez noge

Da se lahko brezskrbno poletno rajanje hitro preobrne v...

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...