fbpx

Napredek za svobodo govora: Elon Musk postal večinski lastnik Twitterja

Foto: Twitter

Izvršni direktor Tesle in milijarder Elon Musk je z nakupom 9,2 odstotnega deleža Twitterja postal največji delničar podjetja. Po podatkih ameriške zvezne komisije za vrednostne papirje in borzo je kupil 73,5 milijona delnic Twitterja, za nakup pa odštel 2,64 milijarde evrov. 

Elon Musk je z lastništvom 9,2 odstotka delnic Twitterja zdaj največji delničar podjetja in ima več kot štirikrat večji delež od ustanovitelja Jacka Dorseyja. Musk je na Twitterju izredno aktiven že dlje časa, s svojo najavo o morebitnem nakupu pa so delnice na Wall Streetu narasle kar za 27,1 odstotka v enem dnevu.

V preteklosti je bil Elon Musk zelo kritičen do Twitterja, saj naj bi s svojim ravnanjem in “blokiranjem” določenih izjav kršil nekaj, kar Musk zelo zagovarja – svobodo govora. Po njegovih besedah to spodkopava demokracijo, kar je tudi razlog, da je razmišljal celo o kreiranju svoje lastne družbene platforme. Nekateri analitiki po poročanju tujih medijev menijo tudi, da obstaja možnost, da bo Teslin izvršni direktor kupil kar cel Twitter.

Muskova poteza bo privabila ostale vlagatelje
Dan Ives, tehnični analitik pri zasebnem investicijskem podjetju Wedbush Securities, trdi, da je Musk s svojim nakupom ciljal na Twitterjev upravni odbor in vodstveno ekipo, ki bo o tem prisiljena razpravljati, saj je milijarder s svojim nakupom sprožil tudi morebitni nakup delnic Twitterja ostalih vlagateljev, ki si z Muskom delijo mnenja. Ives je ob tem zanikal namigovanja, da bo Musk kreiral svojo družbeno platformo, saj je spreminjanje Twitterja v tem primeru enostavneje in bolj smiselno.

Musk ima 80 milijonov sledilcev
Z 80 milijoni sledilcev je Musk daleč na vrhu najpopularnejših podjetnikov, pa tudi sam družbeno omrežje uporablja zelo aktivno sploh glede promoviranja novic o Tesli, podjetju Space X in ostalih zadevah, o katerih izraža svoje mnenje. Aktiven uporabnik Twitterja je ostal tudi po neprijetni izkušnji, ko je na družbenem omrežju z javnostjo delil občutljivo informacijo, povezano s financiranje Tesle, zaradi katere je pozicijo predsednika Tesle zamenjal za izvršnega direktorja, še danes pa zadevo razčiščujejo na sodišču.

Všečnega Dorseya je nadomestil Parag Agrawal
Lani je z mesta izvršnega direktorja Twitterja odstopil njegov ustanovitelj Jack Dorsey, ki mu je bil Musk zelo naklonjen. Dorseya je nasledil Parag Agrawal, ki je bil glavni tehnični direktor. Zaradi njegovega indijskega porekla pa so se pojavili različni komentarji, češ da vodilna mesta IT podjetij zasedajo večinoma Indijci. Muskov komentar na to je bil, da imajo “ZDA imajo velike koristi od indijskega talenta!” Kljub podpori Agrawalu je v kasnejših tvitih Musk nakazal nestrinjanje z imenovanjem novega izvršnega direktorja, kar je dodatni razlog za ustvarjanje napetosti ob govoricah, da Musk načrtuje nakup Twitterja, s tem pa omogočiti spremembe politike svobode govora, za katere meni, da so nujne. Pred kratkim je izvedel anketo na Twitterju in v njej svoje sledilce vprašal, ali verjamejo, da Twitter strogo spoštuje načelo svobode govora – 70 odstotkov jih je odgovorilo z ne – in drugo anketo, v kateri je spraševal, ali bi morali biti njegovi algoritmi odprtokodni – jih je 83 odstotkov odgovorilo z da. Obe anketi sta pritegnili več kot milijon odgovorov.

Twitter je povsem povozil načela demokracije, ko je z ukinitvijo računa skušal utišati predsednika ZDA Donalda Trumpa. (Foto: epa)

Odmevno “deplatformiranje” nekdanjega predsednika ZDA sprožilo polemike
Kljub poudarjanju vrednot svobode govora pa je bil Twitter v preteklosti že tarča kritik, ki trdijo, da s svojim blokiranjem določenih računov onemogoča svobodo govora. Ob tem spomnimo na odmevni dogodek vstaje na Kapitolu 6. januarja, po katerem so bili vsi Trumpovi računi na družbenih omrežjih blokirani, tudi na Twitterju. Enako je veljalo za številne Trumpove bolj ekstremistične privržence. Twitter je blokiral več kot 70.000 računov, namenjenih predvsem širjenju domnevno lažne desničarske teorije zarote QAnon. Apple, Google in Amazon Web Services so prepovedali Parler, desničarsko alternativo Twitterju, s čimer so spletno mesto dejansko zaprli za nedoločen čas in potisnili številne desničarje v zaledje interneta. Trump je v ta namen ustvaril svojo družbeno platformo, se pa že pojavljajo namigovanja o Trumpovi vrnitvi na Twitter, zdaj ko je Musk vstopil v lastništvo.

Deplatformiranje kot “utišanje”
Trajni preklic dostopa uporabnikom do platform družbenih medijev in drugih spletnih mest – praksa, znana kot deplatformiranje – ni nov koncept, tematika je že leta v ospredju razprav, Trumpova odmevna “deplatformacija” pa je prinesla nove polemike. Prepovedi svobode govora nasprotuje jasno tudi Elon Musk in z nakupom Twitterjevih delnic očitno načrtuje spreminjanja politike na omenjenem družbenem omrežju.

Tanja Brkić