fbpx

Narobe svet: Argentinski zdravnik obsojen, ker je spoštoval Hipokratovo prisego in rešil življenje nerojenega otroka!

Dr. Leandro Rodríguez Lastra, ginekolog iz Argentine, je bil v pred dnevi spoznan za krivega, potem ko se je odločil rešiti življenje nerojenega otroka, katerega mati je vzela tableto za splav.

Sodnik Álvaro Meynet je po treh dneh obravnav na sodišču v Riu Negro v Argentini ugotovil, da je Rodríguez kriv, ker ni izpolnil svoje dolžnosti kot javni uslužbenec, je poročala Catholic News Agency. V prihodnjih dneh bo sodišče razglasilo kazen, ki bi lahko pomenila odvzem licence, pa vse do dveh let zapora!

A dr. Rodríguez Lastra ni samo ginekolog, je tudi vodja oddelka za ginekologijo v bolnišnici Pedro Moguillansky v Cipolettiju, zato je njegov zgled toliko bolj zgovoren, abortivni lobi pa se boji, da bi mu sledilo preveč drugih zdravnikov. Maja 2017 je namreč zdravil 19-letno dekle, ki je trpela hude bolečine zaradi zaužitja prve doze misoprostola, ki so ji ga dali v namen abortiranja otroka. Zdravnik je potrdil, da je bila ženska skoraj 23 tednov noseča in da je otrok tehtal več kot 1 kilogram. Zato se je skupaj z medicinsko ekipo in bolnišničnim odborom odločil, da ne bo prekinil nosečnosti. Rodríguez je stabiliziral pacientko in ko je dojenček dosegel 35 tednov nosečnosti, je mamica rodila zdravega otroka. Nekaj ​​dni kasneje je bil otrok posvojen in bo kmalu star dve leti.

 Vendar pa je zoper Rodrígueza in dr. Yamilo Custillo, ki je tudi zavrnila izvedbo splava, stekla ovadba s strani Marte Milesi,  zagovornice splava v primeru posilstva, ki so ga sprejeli pred leti. Dr. Custilla je bila maja 2018 oproščena, toda primer proti Rodríguezu so nadaljevali z utemeljitvijo, da je ustavil splav v teku. 

Sodnik Meynet je razsodil, da je zdravnik “zavlačeval”, s tem pa izkoristil ranljivo žensko. Dejal je, da Rodríguez ni bil registriran zdravnik z ugovorom vesti, zaradi tega naj bi bil po zakonu dolžan opraviti splav. Med sojenjem je na tisoče ljudi in pro-life organizacij, ki se ukvarjajo z varovanjem življenja, je podprlo zdravnika prek socialnih medijev, peticij, pohoda za življenje in shodov pred sodiščem. Po obravnavi razsodbe je zdravnik Rodríguez dejal, da se bo pritožil na odločitev in se bo še naprej boril za pravico nemočnih do življenja.

Franci Donko