fbpx

Nasilju levih fašistov ni videti konca: Vandalizirali celo spomenik nekdanjega sužnja in črnskega borca za človekove pravice

Foto: Twitter

Nasilje v ZDA je eskaliralo do te mere, da so se pričeli spravljati celo na kipe črnskih borcev za človekove pravice. Poročajo namreč o tem, kako so kip Fredericka Douglassa, nekdanjega sužnja, ki je postal vidni zagovornik državljanskih pravic, v Rochesteru v New Yorku vandalizirali. Zrušili so ga namreč iz podstavka.

Škoda na spomeniku naj bi bila tako velika, da sanacija naj ne bi bila možna. Spomenik je bil po poročanju tamkajšnje policije vandaliziran tekom vikenda, ko Američani praznujejo dan neodvisnosti. Fotografije, ki so nastale po rušenju, kažejo, da je od spomenika ostal le podstavek.

Odpadlo strukturo kipa so našli 15 metrov od podstavka, ki je bila postavljena ob ograjo, poroča Russia Today. Carvin Eison, direktor projekta za ponovno oživitev zapuščine Fredericka Douglassa, je zatrdil, da bo potrebno kip zamenjati. “Zelo boleče je, da se je to zgodilo ravno v tem času.” V zadnjem času smo v ZDA priča seriji odstranitve kipov s strani pripadnikov Black Lives Matter (Črna življenja štejejo). Ob tem ti vztrajajo, kako naj bi šlo le za boj proti rasizmu in diskriminaciji. Zaenkrat sicer še ni znano, kdo je odgovoren za vandalizacijo kipa črnskega borca za človekove pravice.

Douglass je v govoru leta 1852 izpostavil, da se mu ne zdi primerno, da Afroameričani praznujejo dan neodvisnosti, 4. julija. “Ta 4. julij je vaš, ne moj. Vi se lahko veselite, jaz moram moliti,” je navajal.

Do vandalizma ni prišlo prvič
Spomenik, postavljen leta 2018 ob 200. rojstnem dnevu Douglassa, je del inštalacije po celem mestu, ki jo sestavlja 13 kipov. Vsi predstavljajo repliko večjega kipa Douglassa, ki so ga leta 1899 odkrili v soseski Highchester v parku Rochester. Tokrat ni prvič, da so kip vanadalizirali. Decembra 2018 sta namreč dva študenta iz kolidža St. John Fisher vandalizirala enega izmed njegovih spomenikov in ga ukradla. Po aretaciji sta v svoj zagovor navedla, da sta bila pijana in sta se opravičila. Ponudila sta tudi pomoč pri popravilu spomenika.

Nina Žoher