fbpx

Naslednica Merklove proti Macronu: Evropski centralizem in etatizem nista rešitev, za legitimnost EU potrebno vključiti vse države članice

Annegret Kramp-Karrenbauer (Foto: epa)

Naslednica Angele Merkel in nova voditeljica CDU se je odzvala na poziv francoskega predsednika iz prejšnjega tedna, v katerem je predstavil svoje ideje za evropsko prenovo. Njegov seznam predlogov je bil naravnan proti svobodi govora, suverenosti držav članic EU in vzponu nacionalizma.

Naslednica nemške kanclerke Merklove Annegret Kramp-Karrenbauer se je odzvala na predlog francoskega predsednika Emmanuela Macrona in njegove ideje za “evropsko prenovo”. Kramp-Karrenbauerjeva se v določenih segmentih po pisanju Reutersa glede nujnosti reform evropske migrantske politike strinja s francoskim predsednikom, a je zavrnila njegov predlog o evropski minimalni plači.

Potem ko so se v Nemčiji pojavili pritiski na Merklovo, ki se ni odzvala na Macronove predloge, temveč je zgolj prepustila svojemu tiskovnemu predstavniku, da pove, da “Nemčija podpira pogovore o prihodnosti EU”, se je odzvala Kramp-Karrenbauerjeva.

Manj davčnih oaz, več “pravične” delitve migrantov
“Naša Evropa mora biti močnejša,” je povedala naslednica Merklove na čelu CDU v spisu, ki je bil objavljen v Weltu, a ob tem dodala, da bi bili “evropski centralizem, evropski etatizem, kolektivizacija dolgov in evropeizacija socialnih sistemov in minimalne plače” napaka. Nemci navsezadnje nočejo biti odgovorni za dolgove drugih držav članic. Nemci samo radi pritiskajo na ostale države članice, naj krijejo grške dolgove, z namenom, da zaščitijo posojila nemških bank.

Angela Merkel, Emmanuel Macron (Vir: Twitter)

Ob tem se je Kramp-Karrenbauerjeva zavzela za poenotenje davčne politike znotraj EU z namenom onemogočanja davčnih oaz. Po njenih trditvah lahko samo na tak način dosežemo, da bodo velike mednarodne korporacije plačevale davke v enaki meri, kakor to počnejo srednje velika in manjša podjetja. Ravno tako je predlagala uvedbo digitalnega davka, ki bi bil osnovan na model OECD.

Kramp-Karrenbauerjeva je za konec poudarila, da je potrebna reforma migrantske politike. Po njenem mnenju je vprašanje migracij potrebno razrešiti v državah izvora ter zaščititi evropske zunanje meje. Seveda pa ne umanjka mnenje, kakor je to v nemški navadi, da bi morali za doseganje “absorbcije prosilcev za azil” slednji biti razdeljeni med države članice EU “pravično”. Z drugimi besedami, Merklova jih je povabila, račun naj plača EU, s posledicami njenih odločitev pa naj živijo državljani držav članic EU.

Demokratična legitimnost EU zgolj, če so vključene vse države članice
Ravno tako kot Macron sanja o skupni vojski. Njene sanje so še toliko bolj absurdne, ko preberemo, da si želi letalonosilko v službi EU z namenom krepitve globalne prisotnost EU. S tem namenom bi morala po njenem mnenju “v prihodnosti biti EU zastopana s skupnim stalnim sedežem v Varnostnem svetu OZN”.

Francoska letalonosika Charles de Gaulle (Vir: Twitter)

Svetla izjema v njenem spisu je vsekakor to, da se za razliko od Macrona, ki je napadel vzpon nacionalizma, Kramp-Karrenbauerjeva zaveda, da EU niso zgolj razvite zahodne države ter da sta za kakršnokoli prihodnost EU potrebna dialog in sodelovanje. “Kar se tiče držav članic Srednje in Vzhodne Evrope, moramo spoštovati njihove pristope in specifični doprinos k naši skupni evropski zgodovini in kulturi,” je povedala AKK in ob tem dodala: “Demokratično legitimnost za našo novo Evropo bomo imeli samo, če vključimo vse.”

Ivan Šokić