Naslednica Merklove proti Macronu: Evropski centralizem in etatizem nista rešitev, za legitimnost EU potrebno vključiti vse države članice

Annegret Kramp-Karrenbauer (Foto: epa)

Naslednica Angele Merkel in nova voditeljica CDU se je odzvala na poziv francoskega predsednika iz prejšnjega tedna, v katerem je predstavil svoje ideje za evropsko prenovo. Njegov seznam predlogov je bil naravnan proti svobodi govora, suverenosti držav članic EU in vzponu nacionalizma.

Naslednica nemške kanclerke Merklove Annegret Kramp-Karrenbauer se je odzvala na predlog francoskega predsednika Emmanuela Macrona in njegove ideje za “evropsko prenovo”. Kramp-Karrenbauerjeva se v določenih segmentih po pisanju Reutersa glede nujnosti reform evropske migrantske politike strinja s francoskim predsednikom, a je zavrnila njegov predlog o evropski minimalni plači.

Potem ko so se v Nemčiji pojavili pritiski na Merklovo, ki se ni odzvala na Macronove predloge, temveč je zgolj prepustila svojemu tiskovnemu predstavniku, da pove, da “Nemčija podpira pogovore o prihodnosti EU”, se je odzvala Kramp-Karrenbauerjeva.

Manj davčnih oaz, več “pravične” delitve migrantov
“Naša Evropa mora biti močnejša,” je povedala naslednica Merklove na čelu CDU v spisu, ki je bil objavljen v Weltu, a ob tem dodala, da bi bili “evropski centralizem, evropski etatizem, kolektivizacija dolgov in evropeizacija socialnih sistemov in minimalne plače” napaka. Nemci navsezadnje nočejo biti odgovorni za dolgove drugih držav članic. Nemci samo radi pritiskajo na ostale države članice, naj krijejo grške dolgove, z namenom, da zaščitijo posojila nemških bank.

Angela Merkel, Emmanuel Macron (Vir: Twitter)

Ob tem se je Kramp-Karrenbauerjeva zavzela za poenotenje davčne politike znotraj EU z namenom onemogočanja davčnih oaz. Po njenih trditvah lahko samo na tak način dosežemo, da bodo velike mednarodne korporacije plačevale davke v enaki meri, kakor to počnejo srednje velika in manjša podjetja. Ravno tako je predlagala uvedbo digitalnega davka, ki bi bil osnovan na model OECD.

Kramp-Karrenbauerjeva je za konec poudarila, da je potrebna reforma migrantske politike. Po njenem mnenju je vprašanje migracij potrebno razrešiti v državah izvora ter zaščititi evropske zunanje meje. Seveda pa ne umanjka mnenje, kakor je to v nemški navadi, da bi morali za doseganje “absorbcije prosilcev za azil” slednji biti razdeljeni med države članice EU “pravično”. Z drugimi besedami, Merklova jih je povabila, račun naj plača EU, s posledicami njenih odločitev pa naj živijo državljani držav članic EU.

Demokratična legitimnost EU zgolj, če so vključene vse države članice
Ravno tako kot Macron sanja o skupni vojski. Njene sanje so še toliko bolj absurdne, ko preberemo, da si želi letalonosilko v službi EU z namenom krepitve globalne prisotnost EU. S tem namenom bi morala po njenem mnenju “v prihodnosti biti EU zastopana s skupnim stalnim sedežem v Varnostnem svetu OZN”.

Francoska letalonosika Charles de Gaulle (Vir: Twitter)

Svetla izjema v njenem spisu je vsekakor to, da se za razliko od Macrona, ki je napadel vzpon nacionalizma, Kramp-Karrenbauerjeva zaveda, da EU niso zgolj razvite zahodne države ter da sta za kakršnokoli prihodnost EU potrebna dialog in sodelovanje. “Kar se tiče držav članic Srednje in Vzhodne Evrope, moramo spoštovati njihove pristope in specifični doprinos k naši skupni evropski zgodovini in kulturi,” je povedala AKK in ob tem dodala: “Demokratično legitimnost za našo novo Evropo bomo imeli samo, če vključimo vse.”

Ivan Šokić

 • RATATA

  Ob izbruhu vulkana so prebivalcem eksplodirale lobanje in zavrela jim je kri!

  • Novakec1

   Zdaj nej pa pade meteorit z podobnim učinkom.

 • freedomfighter

  Lepo slisati kar je povedala…

 • Common Sense

  “Z drugimi besedami, Merklova jih je povabila, račun naj plača EU, s posledicami njenih odločitev pa naj živijo državljani držav članic EU.” Nemci bodo pač morali plačati račun za svoja nespametna vabila. No, pomagali jim bomo servilni Slovenci, to je itak jasno. Madžari, Slovaki, Čehi in Poljaki, Italijani, pa še kdo, pač ne.

  • xtc

   Tega računa se ne da poplačat brez vojne in vsega kar pride zraven.

 • xtc

  Po Merckelci -Merckelca in ista pot napreje-reševanje nemških bank ,ki so zapele pri Mediteranarjih in še khe ter naprejšnje “uvažanje drhali” in nje redistribucija po EU na silo.
  Skratka CDU je stranka ,ki je izgubila kompas kot SPD in del ALDE in to so stranke,ki morajo čez katarzo ali izginutje.
  WILKOMMEN,polom je v avtorstv Nemčije oz Merckel -Zietsche-Shultz in naj sami pokidajosvoj,d***
  Definitivno pa bo Willkommen razbil EU in gospodarsko pokopal Nemčijo.
  Skratka ,da je CDU ladja norcev v spregi z SPD in anarholiberalnimi socialisti,pove naječ to,,da je eden vidnih članov CDU kar javno izrekel ,da nebi bilo nič narobe ,če bi bil Nemški kancler 2030 musliman.
  Kaj to pove stranka ,kinaj bi zagovarjala krščanskojudovske vrednote Evrope bi pomuslimanjala Evropejce oz,jim z vlado muslimanom pričela na silo vsiljevati islam in njega manire-kdo normalen želi biti v taki EU?

 • stajerc5

  Iscem Time-machine, da se vrnemo v februar 2012 in popravimo par zgodovinskih napak. Pri nas uredi zafurano rdeco drzavo Trojka, na Merklco je pa 2014 izveden uspesen atentat…

 • RATATA
 • sodnikisozločinci

  Sanja svinja kukuruz.

 • samsara

  EU je sovražno prevzeta združba držav, z namenom obskurnih prevzemnikov, ki nikakor ni v prid splošnemu razvoju, miru, harmoniji…
  To z vsakim dnem postaja tudi vedno bolj očitno in samo vprašanje časa je kdaj in na kateri točki skupne poti se bodo začele dogajati radikalne spremembe. EU taka kot je, je bolnik onkraj možnosti okrevanja.
  Za vse to pa imajo zasluge v večji ali manjši meri vsi dosedanji politični vampirji, nategovalci plebsa in kronski egoistični lažnivci, sokreatorji sedanje stvarnosti. Na volivcih je, da to sprevidijo in se ustrezno odzovejo.
  Zimzeleni korl je menda izjema, pa şariqi tudi.

  • Novakec1

   Volilci ne morejo nič spremenit, že videno v slolandiji, čimprej razpad, meje, carine nazaj in lastne valute

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!