fbpx

NATO na poti k še večji varnosti – bo protiletalski obrambni sistem Patriot kmalu romal v Romunijo?

Foto: epa

Ameriški State Department je po navedbah Pentagona odobril potencialno prodajo protiletalskega obrambnega sistema Patriot kot tudi podporne opreme Romuniji. Možna prodaja sedmih moderniziranih enot Patriot, ki vključujejo sedem setov radarjev, 28 izstrelitvenih postaj in več kot 200 različnih tipov raket, je ta teden v javnost informacijo posredovala ameriška Obrambna agencija za varnostno sodelovanje. 

Kongres je bil obveščen o možni prodaji, vredni 3,9 milijarde ameriških dolarjev, in je med drugim dodal, da bo za implementacijo predlaganega dogovora nujno potrebno, da se na ducate vladnih in pogodbenih predstavnikov napoti v Romunijo. Glavna izvajalca bosta predstavljala Raytheon Corporation iz Massachusettsa in Lockheed-Martin iz Teksasa.

Pobuda za prodajo prišla iz Romunije
Po navedbah agencije je prošnja za morebitno prodajo prišla s strani romunske vlade, ki je prav tako zaprosila za podporo, komunikacijsko opremo, opremo, potrebno za usposabljanje enot, rezervne dele, dele za popravilo in za osebno usposabljanje. “Ta predlagana prodaja bo okrepila zunanjepolitične in notranje varnostne cilje ZDA, saj bo to pripomoglo k izboljšanju varnosti zaveznice Nata, ki ostaja pomembna sila za politično stabilnost in ekonomski napredek znotraj Evrope,” so sporočili iz agencije.

Foto: iStock

Potencialna prodaja sistema po besedah agencije ne bo ogrozila vojaškega ravnovesja v regiji, saj bo zadostila potrebam Romunije po lastni obrambi in obrambnih ciljev Nata pri odvračanju regionalnih groženj. Medtem je ameriška vojska po navedbah medija Russia Today v Baltiku že namestila lastne protiletalske obrambne sisteme Patriot.

N. Ž.