fbpx

Nato svari: Tudi Evropa je v območju raketnega dosega Severne Koreje!

Foto: twitter

Grožnje o jedrskem napadu iz Severne Koreje se povečujejo, zdaj so dosegle tudi Evropo. Njihove rakete imajo po novem namreč dovolj velik razpon letenja za napad Evrope, je opozoril generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

Kim Jong Un je razvil medcelinske rakete (ICBM), ki lahko potujejo na tisoče kilometrov in tako že ogrožajo Evropo. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg navaja, da je za preprečitev katastrofalne vojne potrebno zavezništvo. Stoltenberg se je tako odzval na besede ameriškega obrambnega ministra Jima Mattisa, ki je opozoril, da obstaja veliko tveganje, da grožnje z jedrskimi raketami dosežejo vrh in dodal: “Kakršen koli napad na Združene države ali naše zaveznike bo poraz in vsaka uporaba jedrskega orožja bo maščevana z velikim vojaškim odzivom, ki je učinkovit in nepremagljiv.”

“Niti zavezniki Nata in seveda Nato si ne želijo vojne”
“Zavedamo se, da je Evropa vstopila v raketni doseg Severne Koreje in da so članice Nata že v nevarnosti,” je za japonski časnik Yomiuri Shimbun povedal generalni sekretar zveze Nato. “Nato ima sposobnost in odločnost, da se odzove na kakršnokoli grožnjo in vsakršnega napadalca,” je povedal v ločenem intervjuju za Jiji Press in poudaril, da si ne želi vojne. “Niti zavezniki Nata in seveda Nato ne želijo vojne … to bi bila katastrofa. Potrebno je več diplomatskih prizadevanj, da bi našli mirno rešitev spora.”

Nato že dlje časa v skladu z ameriškimi navodili izdeluje protiraketni ščit, ki je namenjen zaščiti evropskih narodov pred grožnjami držav, kot so Severna Koreja in Iran. Protiraketni ščit za svoje delovanje uporablja več radarjev, ki zaznajo morebitno grožnjo v atmosferi, še preden je izstreljena prestrezna raketa iz stacionarne baze ali plovila.

Lani je Nato uradno razglasil svojo bazo protiraketne obrambe v Romuniji, ki naj bi pomenila vzpostavitev ščita v vzhodni Evropi, hkrati se je gradnja začela tudi na Poljskem, kjer bo leta 2018 ščit dopolnil vzhodnoevropski del.

D. Š.