fbpx

Ne samo, da je nezakonito tihotapila migrante, ladja Aquarius je odlagala tudi nevarne odpadke!

Foto: epa

Italijansko pravosodje je odredilo zaseg ladje nevladnih organizacij Aquarius ter uvedlo preiskavo proti humanitarni organizaciji Zdravniki brez meja. Ladjo, s katero nevladne organizacije rešujejo migrante v Sredozemskem morju, bi zasegli zaradi nezakonitega ravnanja z zdravju nevarnimi odpadki, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Državno tožilstvo v Catanii je ugotovilo 44 primerov, ko so v Italiji nezakonito odvrgli skupno 24 ton odpadkov, ki bi lahko povzročili okužbe. Odpadke sta med januarjem lani in majem letos prevažali ladji Aquarius in Vos Prudence, s katero prav tako rešujejo migrante v morju. Uvedli so tudi preiskavo proti več članom nevladne organizacije Zdravniki brez meja.

Posadki Aquariusa tožilstvo očita, da je smeti prijavila kot neškodljive, čeprav je dejansko šlo za nevarne odpadke, ki bi lahko potencialno povzročili okužbe. Izdali naj bi tudi dokumente, iz katerih izhaja, da gre za nenevarne odpadke. Večinoma gre za oblačila, ki so jih nosili migranti. Nevladna organizacija je s tem, ko je odpadke prijavila kot neškodljive, po navedbah tožilstva prihranila 460 tisoč evrov, kolikor bi morala plačati za odlaganje nevarnih odpadkov. Italijansko pravosodje je že ukazalo, naj Zdravnikom brez meja z računov poberejo ta znesek.

Tihotapske ladje imajo prepovedan vstop v italijanska pristanišča
Aquarius, ki ga skupaj vodita nevladni organizaciji SOS Mediterranee in Zdravniki brez meja, je trenutno v francoskem pristanišču Marseille. Italijanski notranji minister Matteo Salvini je odločitev tožilstva pozdravil. “Nismo preprečili le nezakonite trgovine z ljudmi, temveč tudi nezakonito ravnanje z odpadki,” je poudaril. Salvini vse od nastopa nove italijanske vlade junija letos zasleduje ničelno toleranco do migrantov, ki želijo s čolni nezakonito doseči italijansko obalo. Minister iz vrst italijanske desne Lige si prizadeva tudi za kazensko ovadbo tistih, ki prispevajo k nezakonitim migracijam. Aquariusu in drugim ladjam v zasebni lasti, ki rešujejo migrante, je poleti prepovedal vstop v italijanska pristanišča.

C. Š., STA