Nedopustno! Španske študente zmetali iz njihovih domov, da so lahko tja naselili ilegalce z ladje Aquarius

Migranti z ladje Aquarius, ko so pristali v Španiji. Foto: epa

Na špansko obalo je “trčilo” na stotine migrantov, ki so prispeli z ladjo Aquarius, torej tisto ladjo, ki ji je italijanski notranji minister Matteo Salvini pokazal rdečo luč za zasidranje v italijanskem pristanišču. Čeprav osrednji mediji pišejo, da naj bi Španci odobravali potezo njihovega novega premierja Pedra Sancheza, pa je resnica vse kaj drugega. Med drugim se je pojavilo tudi vprašanje, kam z migranti – in priročno je bilo iz njihovih študentskih domov zmetati študente ter tam naseliti ilegalce iz Afrike.

Saj ni res, pa je! Več študentov se je bilo prisiljeno izseliti iz študentskega doma, pa čeprav so plačali najemnino ter tudi vse stroške, povezane z bivanjem. In to le zato, da so lahko tja naselili migrante iz Libije, poroča Voice of Europe. Mlad študent nemškega jezika v španskem mestu Alicante Ruben, ki namerava v prihodnjih letih oditi v Nemčijo s trebuhom za kruhom, je priznal, da je za svojo sobo v študentskem domu vsak mesec plačal 750 evrov, sedaj pa ga je bil prisiljen zapustiti, tako kot drugi študentje. Rubenovo zgodbo pa je potrdila tudi njegova mati, ki je za špansko spletno stran Actualidad Valdepeñas povedala: “Povedali so nam, da študentje ne morejo ostati tam, ker so prišli migranti s številnimi boleznimi, zato je to predvsem zdravstveno vprašanje. Očitno ta vlada rešuje en problem tako, da ustvarja drugega, saj zdaj nikjer v Alicanteju ni prostora, kjer bi lahko med študijem živel moj sin.” Še posebej je situacija zaskrbljujoča, ker prihajajo najtoplejši meseci leta, sezona se približuje vrhuncu in vse sobe so oddane ali rezervirane.

Rubenova mati ne verjame, da sta nastanitev migrantov in hkrati vrženje študentov na cesto posledica “zdravstvenega vprašanja”, saj v tem primeru v okolici študentskega doma zagotovo ne bi ostali številni lokalni organi, obenem pa bi jih obkrožalo na stotine bolnih migrantov – in to v središču nadvse turističnega mesta, kot je Alicante.

Mesto Alicante na zemljevidu. (Vir: printscreen)

Ruben in njegovi študentski kolegi so imeli na voljo samo 24 ur, da so lahko spakirali svoje stvari in zapustili študentski dom. Novico so jim odgovorni sporočili v soboto, 16. junija.

M. S.