fbpx

Nekdanja ameriška ministra: Zahod mora dramatično povečati dobavo orožja Ukrajini

Nekdanji sekretar za obrambo in sekretarka za zunanje zadeve iz obdobja Busheve administracije. (Foto: epa)

Nekdanja državna sekretarka za zunanje zadeve in sekretar za obrambo ZDA sta na predsednika Bidna naslovila pismo, v katerem ameriškega predsednika pozivata k izdatnejši pomoči Ukrajini. Njun poziv temelji na argumentu, da si Kremelj ne more privoščiti poraza in da bo ruski režim naredil vse, da obdrži ozemlja, ki jih je osvojil in priključil med nezakonito invazijo. “Ohraniti mora nadzor nad položaji v vzhodni in južni Ukrajini, ki zagotavljajo prihodnje izhodiščne točke za ponovne ofenzive, da bi zavzeli preostali del črnomorske obale Ukrajine, nadzor celotno regijo Donbas in se nato pomik proti zahodu,” sta zapisala Condoleezza Rice in Robert Gates. 

Javno pismo prihaja v času, ko Poljaki, verjetno najtesnejši zavezniki Ukrajine, ki bi bili v primeru poraza Ukrajine tudi sami izjemno izpostavljeni, razmišljajo, da bi Ukrajincem podarili ducat svojih tankov Leopard. Slednji so nemške izdelave, zaradi česar morajo ti najprej pridobiti dovoljenje Nemčije, ki glede tega zaenkrat ostaja zadržana.

Gates in Rice v svojem pismu opozarjata, da je ukrajinsko gospodarstvo v popolnem razsulu, na milijone ljudi je pobegnilo, infrastruktura je z vsakim dnem bolj uničena, veliko njenega mineralnega bogastva obdelovalne zemlje pa je pod kontrolo Rusije. Prav tako sta predvidela razvoj dogodkov, v katerem bodo zahodne države v prihajajočih mesecih stopnjevale pritisk na Ukrajino, da z Rusijo doseže mirovni sporazum, poroča Washington Post.

Nekdanja ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice (Vir: epa)

Nekdanja ameriška zunanja ministra sta še zapisala: “Edini način, da se izognemo takšnemu scenariju, je, da Združene države in njihovi zavezniki Ukrajini nujno zagotovijo občutno povečanje vojaške zaloge in zmogljivosti – dovolj, da odvrnejo ponovno rusko ofenzivo in Ukrajini omogočijo, da potisne ruske sile na vzhodu in jug.” “Zdaj so potrebne odločitve Združenih držav in njihovih zaveznikov, da Ukrajincem zagotovijo dodatno vojaško opremo, ki jo potrebujejo – predvsem mobilne oklepnike.”

Po njunem mnenju so sedaj vojaške sposobnosti ukrajinske vojske in gospodarstva skoraj povsem odvisne od Zahoda – primarno, Združenih držav Amerike. Med svetovnimi silami, ki bi očitno lahko pomagale več, je tudi Nemčija.

Ukrajina bi lahko dobila zmogljive tanke Leopard
Za danes je namreč načrtovan sestanek med poljskim predsednikom Dudo in ukrajinskim predsednikom Zelenskim. Po napovedih bo glavna tema pogovora donacija nemških tankov Leopard. Od 250, kolikor jih imajo poljske oborožene sile, bi jih Ukrajincem lahko podarile 12. A za to potrebujejo še privolitev Nemčije. Ta tega zaenkrat še odobrila kljub številnim pozivom mednarodne javnosti. Dva finska poslanca sta denimo pred dnevi začela s kampanjo, ki sta jo poimenovala “Free the Leopard”! (v prevodu Osvobodite Leoparda!).

Image

Foto: Twitter

Namen kampanje je spodbuditi manjše evropske države, ki posedujejo nemške Leoparde, da donirajo manjše število tankov in tako spodbudijo Nemčijo, ki jih ima največ, k večji donaciji, poroča Euronews.

Gal Kovač