fbpx

Iranski državljan v Nemčiji načrtoval teroristični napad z biološkim orožjem

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Nemška policija je v nedeljo v zahodni nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija aretirala 32-letnega iranskega državljana zaradi suma načrtovanja terorističnega napada z uporabo biološkega orožja, in sicer dveh smrtonosnih strupov, cianida in ricina.

Policija v Münstru in tožilstvo v Düsseldorfu sta v skupni izjavi v nedeljo razkrila, da je moški “osumljen priprave hudega nasilnega dejanja, ki bi ogrozilo državo, in sicer s pridobitvijo cianida in ricina za izvedbo islamistično motiviranega napada”. Tako cianid kot ricin sta sicer smrtonosni opojni snovi, za slednjo pa trenutno ni protistrupa.

Preiskovalci naj bi strupeni snovi našli v stanovanjski hiši v mestu Castrop-Rauxel. Ogradili so območje osumljenca, na kraju dogodka pa je bila napotena močno oborožena policija v zaščitnih oblekah. Med operacijo je bila po poročanju Bild pridržana še ena oseba, prav tako iranske narodnosti, fotografije pa prikazujejo, da so osumljenca iz objekta odpeljali oblečenega le v spodnjicah.

Po poročanju časnika Die Welt je opozorilo o morebitnem napadu s kemično bombo na nemškem ozemlju prejel FBI iz ZDA. Prestregli naj bi  sporočilo osumljenca, ki po mnenju preiskovalcev simpatizira z Islamsko državo. Še vedno pa ni znana točna lokacija načrtovanega napada.

Glavni osumljenec naj bi šel v prihodnjih dneh pred preiskovalnega sodnika in bo po navedbah policije najverjetneje v predkazenskem postopku. Grozi mu do 10 let zapora.

Sara Kovač