fbpx

Nekdanji ameriški obrambni minister Mattis svari: Bojte se Pakistana, saj gre za državo z najhitreje rastočim jedrskim arzenalom na svetu!

James Mattis (Foto: epa)

V svoji najnovejši knjigi nekdanji ameriški obrambni minister James Mattis Pakistan predstavi kot najnevarnejšo državo na svetu. Ob tem izrazi globoko zaskrbljenost zaradi radikalizacije tamkajšnje družbe in opozarja na vse večji arzenal jedrskega orožja, ki ga poseduje ta država. Gre za resno opozorilo svetu, saj Mattis zelo dobro pozna situacijo na vojaškem področju. Med drugim je bil namreč v preteklosti tudi najvišji poveljnik ameriškega pomorskega korpusa v Afganistanu in vodja ameriškega osrednjega poveljstva.

Nekdanji ameriški obrambni minister James Mattis je pred kratkim izdal knjigo z naslovom “Pozivni znak kaos: Učiti, kako voditi”, v kateri podaja številne zanimive podatke, povezane z vojsko. Med drugim v omenjeni knjigi za najnevarnejšo državo na svetu označi Pakistan, pri čemer po poročanju spletnega portala RT poudari zlasti radikalizacijo tamkajšnje družbe ter vse večji arzenal jedrskega orožja, ki ga poseduje ta država.

Mattis, ki je bil obrambni minister ameriškega predsednika Donalda Trumpa od januarja 2017 do januarja 2019, pred tem pa je več desetletij deloval v vojski, med drugim tudi kot najvišji poveljnik ameriškega pomorskega korpusa v Afganistanu in vodja ameriškega osrednjega poveljstva, opozarja, da pakistanska vlada “vso geopolitiko vidi skozi prizmo sovraštva do Indije“. Ob tem opozarja na nevarnost, da bi jedrsko orožje, ki ga poseduje Pakistan, prišlo v roke teroristov, kar je po njegovo zaradi radikalizacije tamkajšnje družbe še kako verjetno. Pri tem poudari zlasti svojo zaskrbljenost nad tem, da se na območju Pakistana nahaja več radikalnih islamističnih skupin, katerih glavna želja je z nasiljem prevzeti oblast v državi in ustanoviti svoj kalifat.

Donald Trump (Foto: epa)

ZDA za več sto milijonov zmanjšale svojo vojaško pomoč Pakistanu
V knjigi Mattis zatrdi tudi, da običajni pakistanski državljani “nimajo voditeljev, ki bi jim bilo mar za svojo prihodnost“, kar po njegovo pomeni grožnjo za ZDA in njene zaveznike v regiji. Nekdanji Trumpov svetovalec zunanjepolitične odnose med ZDA in Pakistanom tudi sicer opisuje kot zelo turbulentne. In sicer predvsem po zaslugi tega, da so ZDA v zadnjem času za več sto milijonov zmanjšale svojo denarno pomoč pakistanski vojski, kar bi lahko v prihodnje še zaostrilo odnose med obema državama.

Rajko Golob