fbpx

Nekdanji analitik CIE razkriva: Demokrati trdijo, da so Rusi krivi za njihov poraz, preiskave svojih strežnikov pa FBI ne dovoli

Foto: epa

Nekdanji analitik Cie John Kiriakou je povedal, da ravno nezmožnost odkritja trdnih dokazov, da naj bi bili ruski hekerji vpleteni v izvolitev Donalda Trumpa, dokazuje, da se to ni zgodilo. Povedal je, da bi morala demokratska stranka za poraz obtožiti izključno Hillary Clinton. 

“Namesto da bi ameriške obveščevalne agencije predstavile trdna dejstva kot dokazno gradivo, so se raje odločile, da analitične zaključke naredijo na podlagi koščkov, ki so jih bile sposobne zbrati,” je poudaril Kiriakou.

Zaključki so bili narejeni na peščici dokazov
Nekdanji uradnik Cie, ki je postal žvižgač, je povedal, da so analitiki Cie naredili analitične zaključke na podlagi peščice dokazov, ki jih imajo, in dodal, da če bi v primeru ameriških volitev res prišlo do hekerske operacije, bi bila Nacionalna varnostna agencija (NSA) sposobna razkriti tehnične dokaze, ki bi določili natančen vir hekerskega vdora, poroča Russia Today.

Foto: STA

Foto: STA

“Če bi do hekerskega vdora res prišlo, bi obstajala elektronska sled, ki bi natančno razkrila izvor. Najdena pa ni bila nobena sled, prav tako pa ni bilo mogoče s strani direktorja NSA slišati, da naj bi šlo v tem primeru za uspešen hekerski vdor,” je povedal Kiriakou in dodal, da molk s strani NSA jasno kaže na to, da ne obstaja niti en trden dokaz.

Demokrati zavrnili preiskovanje svojih strežnikov
Čeprav nekateri uradniki iz Washingtona dokaz opisujejo kot močan, ki jasno kaže vpletenost Rusije v hekerske napade, demokratska stranka ni dovolila, da bi FBI pregledal njene strežnike. “V bistvu, če pogledate poročilo demokratske stranke, lahko vidite, da je dokaz daleč od prepričljivega. To, da demokrati FBI niso dovolil, da bi ta pregledal njihov strežnik, mi pove, da zgodba ni podprta z dokazi,” je povedal Kiriakou.

Kiriakou je opozoril, da bi morale biti ocene v poročilu obravnavane zelo previdno – glede na to, da imajo ameriške obveščevalne agencije za sabo pestro zgodovino zavajanja ameriške javnosti. Leta 2013 je bil direktor agencije NSA James Clapper s strani številnih ameriških senatorjev obtožen laganja pod zaprisego glede tega, da NSA ni zbirala podatkov o ameriških državljanih.

(James Clapper) Foto: epa

James Clapper, foto: epa.

Na odboru za obveščevalne dejavnosti je direktor FBI James Comey glede obtožb, da naj bi bila ruska vlada vpletena v hekerske dejavnosti, priznal, da je bilo preiskovalcem kljub večkratnim zahtevam zavrnjen dostop do strežnikov. Povedal je, da so bili zaradi tega prisiljeni v sodelovanje s podjetjem tretje osebe, da bi dokončali naloženo nalogo.

Razlog za poraz se skriva v demokratskih vrstah
Kiriakou je povedal, da bi bilo boljše, da bi demokratska stranka razloge za poraz na predsedniških volitvah raje iskala v svojih vrstah, ne pa da zanj vztrajno obtožujejo ruske hekerske napade. “Resnica o tej zadevi je, čeprav to povem s težkim srcem, ker sem celo življenje demokrat, da je bila Hillary Clinton katastrofalna kandidatka. Dokazi kažejo na to, da je Clintonova ukradla imenovanje drugemu demokratskemu kandidatu Berniju Sandersu.”

Foto: epa

Foto: epa

Za konec je Kiriakou sklenil, da Clintonova ni izgubila volitev zaradi hekerskega škandala, ampak izključno zaradi sebe same in svoje vpletenosti v serijo škandalov.

N. Ž.