fbpx

Nekomu je pandemija izjemno koristila: Kitajska dosega “nepričakovano” močno rast izvoza

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Kitajska je septembra zabeležila nepričakovano močno rast zunanje trgovine. Njen izvoz je v medletni primerjavi poskočil za 28,1 odstotka in s tem še presegel avgustovsko 25,6-odstotno rast. Izvoz se je na drugi strani okrepil za 17,6 odstotka, kar je nekaj pod pričakovanji. Avgusta je medletno porasel za 33,1 odstotka.

Francoska tiskovna agencija AFP piše, da je kitajski izvoz tako minuli mesec dosegel 305,7 milijarde dolarjev, kar predstavlja rekordno mesečno vrednost. Kitajski izvoz v EU se je v medletni primerjavi povečal za 30,6 odstotka, v Nemčijo pa denimo za 37,5 odstotka, medtem poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Močno medletno rast izvoza je sicer treba videti v luči slabših trgovinskih pogojev v lanskem letu, ki ga je močno zaznamovala pandemija covida-19. Kitajska je odtlej premagala novi koronavirus, trgovina pa znova cveti.

Kot je danes še objavila kitajska carinska uprava, je Kitajska septembra sklenila z zunanjetrgovinskim presežkom v višini 66,76 milijarde dolarjev, poroča STA.

Sara Kovač