“Depolitizacija” stane: bajno plačani RTV-jevci potrebujejo več denarja

Datum:

Življenjski stroški rastejo. Ogrevalna sezona, ki je tik pred vrati, bo marsikoga z minimalno plačo še bolj udarila po žepu. Po drugi strani pa na RTV-ju, kjer je 2200 zaposlenih in kjer so bajno plačani (tukaj), razmišljajo, kako dodatno obremeniti reveže. Za novembra je predvidena izredna seja, na katero bodo povabljeni tudi predstavniki ustanovitelja. 

Golobova “depolitizacija” Slovenije ne bo stala zgolj slabe obveščenosti in propagandnega poročanja na RTV, temveč tudi denarja. Mimogrede spomnimo na izjavo bivšega direktorja TV Uroša Urbanija: “Že večkrat sem omenil, da je RTV očitno prevzela stranka Levica. Tako Svet kot tudi nova uprava v celoti sledita Levici. Pri tem ni nobena izjema niti v. d. odgovorne urednice informativnega programa RTV Polona Fijavž. Temeljno sporočilo te zgodbe je, da stranka Levica z istimi metodami, kot je njena predhodnica v času bivše države, obračunava z vsakim, ki ni 100-odstotno na njeni liniji. Njihova želja ni zgolj izolirati posameznikov od informacij ter jih odstraniti od vpliva na javno mnenje, ampak vsakega, ki je kakorkoli korektno delal v zadnjih dveh letih, spraviti ob eksistenco.” Vprašanje je, ali bodo davkoplačevalci sredstva zagotovili preko proračuna ali preko povišanja RTV prispevka in navsezadnje, ali si dodaten denar takšna RTV sploh zasluži?

Po poročanju medijev bo svet RTV Slovenija novembra sklical izredno sejo, na katero namerava povabiti tudi zastopnike ustanovitelja. Prihodki naj bi prihodnje leto z ozirom na finančna izhodišča znašali 139 milijonov evrov, toda le, če bo vlada ugodila prošnjam javnega servisa za več sredstev. Težave naj bi bile tudi pri pripravi programsko-produkcijskega načrta, za katerega direktorica TV Ksenija Horvat pravi, da je “v totalni krizi”. Na RTVS so celo prepričani, da javni servis še nikdar ni bil v tako slabi kondiciji, kot je trenutno. “Prispevek za RTV se že desetletje ni spremenil, dodatnega vira prihodka od delnic Eutelsat, ki je letno znašal približno štiri milijone evrov, pa ni več,” je povedala vodja službe za finančne zadeve in računovodstvo Saša Umek Knez. Prihodki zavoda naj bi prihodnje leto znašali 139 milijonov evrov.

2200 zaposlenih in astronomske plače: rešitev je optimizacija stroškov, ne pa večja potrošnja!
Predsednik uprave RTVS Zvezdan Martič je v sredini oktobra obiskal predsednika vlade Roberta Goloba in ga seznanil s finančnimi razmerami na zavodu. Martič pa je včeraj svetnikom povedal, da lahko uprava v skladu z zakonom ustanovitelja pozove, da zagotovi sredstva za opravljanje javne službe.

Horvatova pa je še sporočila, da bodo ostali pri “zelo okleščeni programski shemi”. Sklic izredne seje je sicer predlagal svetnik Gregor Drnovšek, ki je predstavnik zaposlenih v svetu. Spomnimo. Kot smo že poročali, bi bila prava rešitev za javni zavod optimizacija stroškov. Na zavodu je namreč kar 2200 zaposlenih, številni naj bi tam zgolj greli stolčke. V oči bode tudi višina plač! Ni etično, da bi v tej luči še dodatno obremenjevali tiste davkoplačevalce, ki so primorani životariti z minimalno plačo (tukaj).

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

[Foto] Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o komunističnih zločinih pri Macesnovi gorici

Evropska poslanka Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o...

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....

Skrivnostno izginotje in brutalni umor pretresata Slovenijo

Slovenijo je pretresel brutalni umor 33-letne Sabine Arklinič, matere...