fbpx

Nemci razbili teroristično celico, vodja prečkal Slovenijo kot begunec

Foto: Nova24TV

V Nemčiji so aretirali borca – pripadnika Islamske države, ki sta načrtovala teroristični napad na Berlin. V Nemčijo sta prišla s ponarejenimi potnimi listi in se izdajala za sirska begunca. Svojo pot sta decembra ubrala po balkanski migrantski poti in prečkala tudi Slovenijo. Vlada še vedno pravi, da so vsi migranti ustrezno identificirani.

Vlada nam vsak dan zatrjuje, da identifikacija migrantov poteka brezhibno, a podatki iz tujine so popolnoma drugačni. V Nemčiji so razbili skrajno islamistično celico pripadnikov Islamske države, ki so se v Evropo pretihotapili z migrantskim tokom preko Balkana in Slovenije.

Aretirana skrajneža sta bila s ponarejenimi potnimi listi 28. decembra registrirana kot begunca in sta  v Nemčijo vstopila preko Bavarske. V tem času je migrantski tok v celoti potekal preko Slovenije, saj je imela Madžarska že zaprte meje. Skrajnež se je izdajal za sirskega begunca, v resnici pa gre za 34-letnega Alžirca. Aretirali so ga v begunskem centru v Attendornu.

Aretiran skrajnež je skupaj s svojo ženo in dvema otrokoma, starima eno leto in dve leti, decembra v Nemčijo prišel preko balkanske migrantske poti, poroča nemški časnik Bild. Tako za njim kot za njegovo ženo je v Alžiriji razpisana tiralica zaradi povezanosti z Islamsko državo.  

Več kot 100 namigov, da so med begunci skrajneži
”To je realnost, s katero se soočajo evropske varnostne agencije. Islamski skrajneži so se pretihotapili v Evropo pod pretvezo, da so begunci,”
je pojasnil MaaßenKot je še pojasnil, se trudijo ugotoviti, ali je v Nemčiji še več primerov ekstremistov Islamske države. Dobili so več kot 100 namigov, da se med begunci skrivajo teroristi. Strah pred terorističnimi napadi je še večji, odkar so islamski skrajneži napadli Pariz, poroča Reuters.

Aretiran je vodja skrajne teroristične celice
V Berlinu so sicer pred nekaj dnevi aretirali dva islamska skrajneža povezana z Islamsko državo, ki sta načrtovala napad na nemško prestolnico. Gre za 34-letega Fahrida A. in njegovo 27-letno ženo. Kot se je izkazalo po pregledu vseh korespondenc, je šlo za enega od vodij celice islamskih skrajnežev, poroča Bild. Ne izključujejo tudi, da je aretirani skrajnež povezan z napadi v Parizu.

”Smo v resni situaciji, obstaja velika verjetnost terorističnega napada. Na vse pretege se trudimo, da bi zagotovili čim večjo varnost,” je dejal vodja nemške obveščevalne agencije Hans-Georg Maaßen. Med možnimi lokacijami napadov se pojavljata predvsem Alexanderplatz in Checkpoint Charlie.

M. G.