fbpx

Obveščevalci razkrivajo, približujejo se novi teroristični napadi

Vir: EPA

Obveščevalne agencije so vedele, da se pripravlja napad v Parizu. Napadalci naj bi načrtovali napad tudi na eno izmed večjih evropskih mest, med drugimi na London, Berlin, gosto naseljeno mestno središče nekje v Belgiji ter seveda – Pariz. Sedaj razpolagajo s podatki, da ISIS načrtuje nove napade. 

Za napadi naj bi stal vodja zunanjih operacij samooklicane Islamske države Abu Mohammad al-Adnani. Podatki ne razkrivajo, ali je obstajal načrt napada na vsa mesta hkrati. Oblasti kljub dosegljivim podatkom in obvestilom niso reagirale, saj naj bi bili podatki preveč razdrobljeni in premalo specifični.

Podatki niso razkrili veliko, saj so razkrili, kar smo vedeli že dolgo. ISIS ni skrivala, da je želela napasti Evropo,” je razkritje komentiral visoko rangiran evropski obveščevalec.

Adnani, primarna tarča
Adnani je v letu pred strelskim napadom na Pariz, v katerem je umrlo več kot 130 ljudi, grozil vsem, ki so bili člani koalicije proti ISIS. Njegove grožnje so prišle v obliki serije zvočnih posnetkov, v katerih je posebej izpostavil Francijo in Belgijo.

Zahodne obveščevalne agencije verjamejo, da je Adnani vodja vseh zunanjih oziroma terorističnih operacij ISIS. “Kar se nas tiče, je Adnani naša primarna tarča,” je razkril vir CNN.

Po napadih v Parizu so se obveščevalne agencije osredotočile na iskanje teroristov, ki so se po nekaterih podatkih infiltrirali med migrante. V migrantskem toku naj bi se po nekaterih podatkih “izgubilo” okoli 60, po drugih pa celo 90 teroristov.

Pariz se lahko ponovi, ampak na večji ravni
Veliko tajnih služb se sedaj boji, da bi se lahko napad v Parizu ponovil, vendar v več državah hkrati, kar bi imelo izreden vpliv,” je povedal Alain Winants, bivši vodja belgijske obveščevalne službe.

Da obstaja realna nevarnost napadov, potrjuje tudi zadnja izdaja propagandne revije Dabiq, v katerem ISIS potrjuje, da so se v Evropo pretihotapili teroristi. “Koliko levov je vstopilo v Evropo? Deset? Petdeset? Sto? Z božjo voljo boste kmalu izvedeli,” so zapisali v reviji.

Ž. K.