fbpx

Nemčija gre v vojno proti Islamski državi

Foto: epa

Nemški parlament se je odločil, da koaliciji, ki se pod ameriškim vodstvom bori proti IS, pošlje vojaško pomoč. Odločitev je bila sprejeta na francosko pobudo po napadih v Parizu. Ministri svarijo, da lahko Nemčija zaradi tega postane tarča terorističnih napadov.

Nemški poslanci so odobrili vojaški načrt, v katerem bi nemška vojska v koaliciji proti IS sodelovala z vojaškimi letali (za izvidnico), vojaško fregato Sachsen, ki bo podprla francosko letanolosilko Charles de Gaulle, in 1200 vojaki.

To bo od 2. svetovne vojne največja nemška vojaška operacija na tujem, ki bo trajala eno leto, Nemčijo pa bo stala 134 milijonov evrov. V nemški vojski so povedali, da bodo vojaške operacije potekale v in nad območjem Sirije, predvsem na območjih, kjer deluje ISIS. Prisotni bodo tudi v vzhodnem Sredozemlju, Arabskem zalivu in Rdečem morju ter v morjih, ki ga obdajajo. Za 50 vojakov bodo povečali tudi kontingent, ki trenutno šteje 100 vojakov, deluje pa na območju severnega Iraka, poroča BBC.

Tudi kritike
Predsednik zveze nemških oboroženih sil je posvaril pred preuranjenim odhodom v vojno, ki nima jasno predpisanih ciljev. Tako stališče je podal zato, ker meni, da lahko ta operacija, če bo zastavljena resno, trajala tudi desetletje.

Odločitvi, ki sta botrovali temu, da se je nemški parlament odločil za posredovanje, sta sprejetje “francoske resolucije” s strani Varnostnega sveta ZN in pa francoska odločitev o uveljavitvi klavzule o skupni obrambi, ki je predpisana v evropskem sporazumu.

A. R.