fbpx

Nemčija je Ukrajini odobrila leoparde, evropske zaveznice odločitev pozdravljajo

Nemčija je odobrila dobavo leopardov Ukrajini. (Foto: STA)

Nemčija je odobrila dobavo tankov leopard Ukrajini. Novico je v Berlinu sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit. Berlin namerava v skladu z odločitvijo dobaviti 14 tankov Leopard 2A6, ki so del domačih vojaških zalog. Hkrati je ostalim državam, ki imajo tovrstne  tanke, dovolil, da jih dobavijo Ukrajini. 

Tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit: “Cilj je, da hitro sestavimo dva tankovska bataljona s tanki Leopard 2 za Ukrajino.” Ob tankih bo Nemčija nudila tudi logistiko, oborožitev in vzdrževanje. Že v kratkem pa nameravajo v Nemčiji začeti z usposabljanjem ukrajinskih vojakov, da bi tanke lahko uporabljali, poroča STA.

Nemški kancler Olaf Scholz: “Ta odločitev sledi naši znani usmeritvi pomagati Ukrajini po najboljših močeh. Pri tem smo usklajeni na mednarodni ravni.” Odločitev o dobavi tankov je nemški politični vrh sprejel danes. Model tanka Leopard 2A6 je novejša in boljša različica modela 2A4. Pošiljanje slednjih sta že napovedala Poljska in Finska.

Tudi ZDA načrtujejo pošiljko svojih tankov Abrams. (Foto: epa)

Ukrajina si je v sodelovanju z Varšavo in nekaterimi drugimi zahodnimi državami že nekaj časa prizadevala, da bi Nemčija odobrila dobavo leopardov. Slednje je Ukrajini pripravljenih poslati več EU držav, Nemčija pa mora kot proizvajalka odobriti izvoz tega orožja, tudi če jih že posedujejo druge države. Nemci, ki so bili doslej zadržani do te poteze, so končno spremenili retoriko.

Dobre tehnične zmogljivosti in preprosto vzdrževanje
Leopardi sicer veljajo kot eni boljših tankov na svetu. Mnogi so zato prepričani, da bi njihova prisotnost na bojišču utegnila spremeniti potek vojne v Ukrajini. Skupno jih je na evropski celini prek 2000. Tank je težak okrog 60 ton, upravlja pa ga štiričlanska posadka. Poln dizelski rezervoar mu omogoča prevoziti 500 km. Najvišja hitrost je 68 km/h. Imajo dobre tehnične zmogljivosti, njihovo vzdrževanje pa je razmeroma enostavno. Še danes pa naj bi dobavo tankov M1 Abrams napovedale ZDA.

Evropske zaveznice so že pozdravile odločitev Nemčije. Na Poljskem so prepričani, da bo to pomagalo zaustaviti rusko invazijo, v Londonu pa, da gre za pravo odločitev, ki Ukrajino pelje na pot do zmage. Britanski premier Rishi Sunak, čigar država namerava dostaviti 14 bojnih tankov Challenger 2, je izrazil prepričanje, da bo to okrepilo ukrajinsko obrambno ognjeno moč, ukrajinska zmaga pa prinesla trajen mir. Z odločitvijo Berlina so zadovoljni tudi v Parizu, kjer so v začetku meseca zagotovil podporo z dostavo lahkih oklepnih vozil AMX10-RC. Vlada sicer še ni sprejela odločitve glede dobave bojnih tankov leclerc.

Domen Mezeg