fbpx

Nemčija za migrante namenja 93 milijard evrov, veliko nemških upokojencev pa se komaj preživlja iz dneva v dan

Foto: YouTube

Nemški davkoplačevalci plačujejo milijarde za vzdrževanje 1,5 milijona prosilcev za azil, ki prihajajo v državo. Leta 2016 je bilo rezerviranih že 93 milijard evrov za prihajajoča leta, medtem pa je veliko upokojencev, ki se stežka prebijajo iz dneva v dan, kljub temu, da so celo življenje delali in polnili državno blagajno. 

Zanesljivi viri pravijo, da kar 15 odstotkov upokojencev v državi živi na pragu revščine, število pa vedno bolj narašča, kar kaže na to, da nemški upokojenci postajajo vedno bolj revni.

Spodnji posnetek prikazuje zgodbo ene izmed nemških upokojenk, ki je celo svoje življenje delala, da bi ustvarila pokojnino, zdaj pa se vsak dan sooča z revščino. Po desetletjih dela šivilje in čistilke prejema okrog 800 evrov pokojnine, kar je glede na življenjske stroške v Nemčiji bore malo, zato si nakupuje le najcenejše stvari. Najbolj pa jo žalosti to, da si ne more privoščiti posebnega vozička, ki bi ji omogočil lažjo mobilnost, saj za 10-minutno pot porabi kar eno uro.

Živi le s pomočjo družinskega centra
Sicer je povedala, da je skromna in da ne potrebuje veliko, glede na to, da večino časa preživi doma. “Po najemnini, nakupu živil in zdravil ne ostane nič,” pove žalostno v kamero in prizna, da preživi le s pomočjo družinskega centra Hohenstücken, kjer upokojencem pomagajo preživeti. V zameno za manjšo vsoto jim ponujajo tudi nujno potrebna oblačila.

Ljudje, ki celo življenje delajo, si nedvomno zaslužijo pokojnino, ki omogoča človeka dostojno življenje. Sramotno pa je, da se na račun vzdrževanja migrantov na rob družbe potiska tiste, ki so polnili državni proračun. Tega trenda se moramo zavedati tudi pri nas, saj nas bo doletelo isto, če bomo še naprej skrbeli za vzdrževanje tistih, ki so v državo prišli iskat zastonj življenje.

N. Ž.