fbpx

Saj ni res, pa je: Moški, ki je 8-letnega dečka potisnil pod vlak, ubiti pa je poskušal tudi njegovo mamo, pred tem sodeloval v švicarski kampanji za spodbujanje integracije!?

Habte Araya (Foto: Espreso/Facebok)

Eritrejec, ki je v ponedeljek v Frankfurtu pod vlak porinil osemletnega dečka in njegovo mater, je pred tem sodeloval v švicarski kampanji za spodbujanje uspešne integracije.

Da integracija številnih migrantov, ki v zadnjih letih v velikem številu prihajajo v Evropo, predvsem zaradi nerazsodnosti in nesposobnosti evropskih voditeljev ni uspela, se potrjuje tudi na primeru nedavnega strašljivega zločina v Nemčiji, ki ga je zagrešil 40-letni Eritrejec, ki sicer živi v Švici v kantonu Zürich, Habte Araya. Ta je v ponedeljek v Frankfurtu izvedel napad na mater in njenega sina, ki sta čakala za vlak za Avstrijo. Pred prihodom vlaka ju je potisnil na železniški tir, kar se je za osemletnika končalo tragično. Kot da že omenjeno dejstvo ne bi bilo dovolj, se je sedaj izkazalo še, da je bil pred tem Eritrejec obtožen tudi drugih kaznivih dejanj, po poročanju spletnega portala Metro pa je sodeloval celo v švicarski kampanji za spodbujanje uspešne integracije.

Araya je bil že leta 2017 predstavljen v oglaševalski brošuri švicarske agencije za pomoč delavcem. Med drugim je v okviru kampanje za spodbujanje uspešne integracije povedal, da mu je všeč “skoraj vse o Švici“. Nadaljeval je: “Ko sem prvič prišel, je bila komunikacija otežena zaradi jezika, sedaj pa ni več tako. Všeč mi je dejstvo, da ti tukaj vsi pomagajo, ne glede na to, ali so bogati ali revni. Svojim otrokom želim boljše in lažje življenje, kot sem ga sam imel.”  V tistem času je sicer Araya delal kot stavbni delavec pri švicarski agenciji za pomoč delavcem, pri čemer so ga sodelavci opisali kot “rezerviranega in malo sramežljivega“.

Železniška postaja v Frankfurtu po tragičnem dogodku. (Foto: Facebook)

Po tragičnem dogodku številni v šoku
Ponedeljkov zločin, ki ga je izvedel na železniški postaji v Frankfurtu, tako še bolj preseneča. Izveden je bil namreč na povsem hladnokrven način, kar kaže na to, da je v omenjeni kampanji svoje zadovoljstvo z življenjem v Evropi le zaigral. Mater in dečka je namreč pred vlak potisnil tik pred njegovim prihodom. Fant je bil takoj mrtev, saj ga je na tir porinil ravno v trenutku, ko je pripeljal hitri vlak, ki je potoval iz Düsseldorfa proti Münchnu. Njegovi materi pa se je zadnji trenutek uspelo rešiti. Tiskovna predstavnica policije Isabell Neumann je dogodek potrdila ter ob tem sporočila: “Osumljeni moški je po zločinu zapustil postajo. Zaustavili so ga preostali potniki, ki so ga pridržali do aretacije.” Zaradi tragičnega dogodka se več ljudi, ki so mu bili priča, zdravi zaradi šoka. Ob tem na ploščad na železniški postaji v Frankfurtu v spomin na ubitega dečka številni polagajo tudi rože, medvedke, sveče in voščilnice.

Isabell Neumann (Foto: YouTube)

Na tir poskušal poriniti tudi starejšo žensko, že pred tem pa napadel svojo švicarsko sosedo
Mater in sin pa nista bili edini tarči, ki jih je v ponedeljek napadel Habte. Eritrejec je namreč pod vlak poskušal poriniti tudi 78-letno žensko, vendar se je ta uprla. Posledično je utrpela le poškodbe. Habte je sicer v Evropo prišel že leta 2006 in dobil azil. Po nekaterih podatkih naj bi v začetku letošnjega leta psihično zbolel. Po dramatičnem poskusu umora sosede, ki jo je napadel z nožem in davil, je nato pobegnil v Basel, od tam pa v Frankfurt. Dejstvo, da je ravno oseba, ki naj bi predstavljala uspešen primer integracije, izvedla tako okrutne zločine, je še kako zaskrbljujoče in predvsem pomenljivo za vse levičarje, ki tudi danes, ko se je že izkazalo, da migranti s seboj prinašajo veliko tveganje za povečanje števila kriminalnih dejanj, še vedno podpirajo politiko odprtih meja.

Rajko Golob