fbpx

Nemška vojaška industrija je soustvarjala rusko vojsko

Nobena druga država ne nosi tako velike in tako neposredne odgovornosti za pripravo Putinove vojske na to vojno kot Nemčija (foto: epa)

Ukrajinske oblasti so Nemčiji očitali premalo zavzetost za pomoč predvsem zaradi njene povezanosti z Rusijo. Nemčija se je temu nespretno izogibala, češ da je od ruskega plina preveč odvisna, zdaj pa nova dejstva govorijo o tem, zakaj je Nemčiji odnos z Rusijo tako pomemben: ne samo, da Ukrajini ne pomaga, celo jasno je, da je na ruski strani. Rusija naj bi na poligonu, ki ga je zgradil nemški proizvajalec orožja Rheinmetall AG, ustvarila nov korpus s 15.000 vojaki, po poročanju tujih medijev trdijo ukrajinske oborožene sile. Nove prostovoljne enote naj bi se usposabljale za boj v Ukrajini.

Putinova vojska se je urila v vadbenem centru Mulino, ki ga je zgradil Rheinmetall. Po koncu invazije na Krim leta 2014 naj bi od tam “odšli”, gradnjo vadbenega centra pa naj bi dokončalo podjetje “Garnizon”. Rusija je svojo stopnjo sodelovanja z zahodnimi (predvsem nemškimi) partnerji zares začela skrivati ​​šele po letu 2014, podjetje Rheinmetall je trditve, da Rusija svoje sile usposablja z njihovo pomočjo, zanikal, vendar se zdaj pojavljajo vedno novi podatki, ki kažejo drugače. Predvsem je to izpostavil uporabnik Twitterja z obsežnejšimi pojasnili.

Rheinmetallu so očitali, da je Putinu pomagal oborožiti in usposobiti vojsko za kasnejšo invazijo Ukrajine. Čeprav so to zanikali, so o svojih uspehih pisali na svoji spletni strani, kasneje pa izbrisali, vendar je posnetek objavila spletna stran Rattibha. Pojasnila na vsa zanikanja Rheinmetalla pa je podrobneje pojasnil uporabnik Twitterja Kamil Galeev, ki je svoja vprašanja med drugim naslovil neposredno na proizvajalca orožja, ta pa je to zanikal, “odgovorili so na mojo zadnjo temo o njihovem sodelovanju pri gradnji vadišča Mulino, kjer se je Putin uril in še vedno usposablja svojo vojsko za vojno v Ukrajini. Pa vendar menim, da je njihov odgovor (milo rečeno) zavajajoč. Zato bom dodal nekaj konteksta”, je zapisal Galeev, ki je svoje trditve podkrepil z dejstvi. Najbolj zanimivo, če ne celo smešno, je dejstvo, da je Rheinmetall še junija javnosti predstavil svoj novi “supertank Panther”, ki naj bi bil odgovor na Putinovo orožje.

Vojaško vadišče Mulino blizu Nižnega Novgoroda je leta 2014 zgradilo nemško podjetje in je stalo 250 milijonov evrov. To je bila največja pogodba med rusko vojsko in nemško orožarsko industrijo. Poligone imajo vzhodno od Moskve in obsegajo 450 kvadratnih kilometrov. Objekt je opremljen s sodobnimi laserskimi strelišči za urjenje vojakov v ostrem streljanju. “Gre za najsodobnejši poligon v Rusiji. Poln je nemške in francoske elektronike, namenjene urjenju kopenskih vojakov in tudi tankov. Formalno je bila pogodba začasno prekinjena leta 2014, a do nedavnega je tam delovalo več nemških podjetij,” je povedal Piotr Grochmalski z Univerze za vojne študije v Varšavi, piše TVP World. S tem orožjem pa se je usposabljala ruska vojska pred invazijo v Ukrajini.

Načelnik generalštaba ruskih oboroženih sil Valerij Gerasimov, ruski predsednik Vladimir Putin, ruski obrambni minister Sergej Šojgu in predsednikov pooblaščeni odposlanec v Povolškem zveznem okrožju Igor Komarov na glavnem odru Zapad 2021 (Zahod 2021). Skupne vojaške vaje, ki sta jih izvedli Rusija in Belorusija na poligonu Mulino v regiji Nižni Novgorod, Rusija, 13. septembra 2021. (Foto:epa)

Ruski vojaki invazirali Ukrajino s pomočjo Nemčije
Leta 2014 je Rusija po invaziji na regijo priključila Krim in prevzela nadzor nad tamkajšnjimi vojaškimi bazami. ZDA in države Evropske unije so zaradi aneksije uvedle sankcije proti Rusiji. Prepovedali so prodajo vojaške opreme kot tudi posle v zvezi z orožjem. Še hujše sankcije so bile uvedene od stopnjevanja konflikta v regiji Donbas v vzhodni Ukrajini. Polkovnik Piotr Lewandowski je trdil, da bodo vojaki, izurjeni v Mulinu, verjetno postali elitne čete za boj v Ukrajini. Glede na navedeno ne čudi podatek, da je septembra 2021 Vladimir Putin obiskal Mulino, da bi si ogledal glavno fazo rusko-beloruskih strateških manevrov “Zahod 2021”. Nekaj ​​mesecev kasneje pa so bile iste enote poslane v Ukrajino.

Nobena druga država ne nosi tako velike in neposredne odgovornosti za pripravo Putinove vojske na to vojno kot Nemčija, glede na njeno stališče pa je to precej cinično. Nemška podjetja so oborožila Putina, njena politika pa je to več kot očitno dovolila.

Ana Horvat