Nemške otroke silijo v vegetarijanstvo, nizozemske pa hranijo s črvi in žuželkami

V nizozemskih šolah otroke hranijo z žuželkami. Namen je boj s predsodki. (Foto: Twitter, posnetek zaslona)

Z naslednjim šolskim letom bodo otroci v občinskih vrtcih in osnovnih šolah v nemškem Freiburgu primorani jeste le še vegetarijansko hrano. Obenem bodo obroki dražji. Sprememba ni prinesla vsesplošnega navdušenja. Še večjo norost se gredo na Nizozemskem, kjer šoloobvezne otroke hranijo s črvi in žuželkami. Namen je osebnostna transformacija otrok v osebe brez predsodkov. 

Odločitev glede uvedbe popolnoma vegetarijanske prehrane za šolarje je bila sprejeta po tem, ko je v torek o tem glasoval občinski svet južnonemškega mesta Baden. Namesto dveh menijev, bo v prihodnje le še eden – vegetarijanski. In to navkljub podražitvi za 90 centov, kar povzroča napetosti med starši in lokalnimi politiki. S šolskim letom 2023/2024 pa se bodo postopoma zvišale tudi cene šolske prehrane. Predlog je bil deležen hudih kritik, tudi s strani svetov staršev. Kljub temu je bil potrjen s 27 glasovi za in 14 proti, poroča Remix News.

Doslej sta obstajali dve možnosti obroka, v mešanega sta bila vključena tudi meso in riba. Mesto sicer omejuje izbiro toplih kosil zaradi rastočih stroškov. Delež ekoloških izdelkov v šolski in vrtčevski prehrani naj bi se z 20 odstotkov povečal na 30 odstotkov. Freiburška pobuda je na jugozahodu nenavadna: stuttgartsko ministrstvo za kmetijstvo in prehrano je sporočilo, da ni seznanjeno z nobenim drugim mestom ali občino, ki bi v vrtcih in šolah ponujala popolnoma brezmesno hrano. V menzah freiburških šol vsako leto postrežejo več kot 500.000 kosil.

Del lokalne politike protestira proti odločitvi, rekoč, da bi morali otroci sami poskušati različne stvari in razviti svoje okuse, tudi ko gre za mesne jedi. Spet drugim pa se ne zdi prav, da se otrokom diktira, kaj morajo jesti. V občinskem svetu ima sicer večino zeleno-rdeča koalicija. Zgrešena lokalna levičarska politika bi staršem ob vseh obstoječih stroških naložila še plačevanje dražje vegetarijanske prehrane. Svet staršev v Freiburgu je kritiziral zamisel, da bi v prihodnje dnevni prispevek za šolsko prehrano namesto 3,9 evra znašal kar 4,8 evra (s septembrom).

Na Nizozemskem v šolsko dieto uvajajo črve in žuželke
Freiburg že tako ali tako slovi kot cenovno zelo neugodno jugozahodno nemško mesto. Še bolj noro zamisel pa uvajajo na stotinah nizozemskih šol. Tam 10 do 12 letnike navajajo na prehranjevanje s črvi in žuželkami, kot “trajnostnimi” mesnimi nadomestki. Namen je transformacija oziroma vedenjska metamorfoza otrok v osebe brez predsodkov.

Domen Mezeg