fbpx

Nemške termoelektrarne na premog se vračajo v omrežje

Termoelektrarna. Fotografija je simbolična. (Foto: wikimedia commons)

Nemško obdobje “zelene manije” se bliža koncu, medtem ko se pri nas šele dobro začenja. Premier Golob pri belem dnevu sanja o uspešni solarizaciji, v Nemčiji pa spet zaganjajo elektrarne na lignit in črni premog. 

Še pred pol leta je bila Nemčija še sredi procesa postopnega opuščanja premoga, sedaj pa se termoelektrarne znova vračajo v električno omrežje, kar je po uradnih informacijah le prehodno. Z oktobrom bo v omrežje znova priklopljenih dvanajst elektrarn, poroča Handelsblatt

Gre za elektrarne, ki koristijo premog in imajo moč skoraj sedmih gigavatov. Tako bo nemškemu omrežju zagotovljena dodatna električna energija, s čimer bi razbremenili napete razmere na trgu električne energije. Za elektrarne na črni premog pa bo vrnitev na trg v veljavi najpozneje do konca marca 2024.

Termoelektrarna v Turowu na Poljskem (Foto: EPA)

Za elektrarne, ki koristijo lignit, pa bo vrnitev sprva omejena na 30. junija 2023. Vse elektrarne, ki lahko proizvajajo elektriko, morajo biti priključene na omrežje, dokler Nemčija ne najde načina, kako nadomestiti proizvodnjo teh elektrarn z novimi viri energije.

Domen Mezeg