Nemški mediji se skrivajo pred resnico: Trump kritičen do Nemčije zaradi nespoštovanja zavez o obrambnem proračunu

Nemška kanclerka Angela Merkel (vir: twitter)

Ameriški predsednik Trump je kritiziral države članice zveze Nato, ki ne namenijo dovolj sredstev iz proračuna za obrambo. Še posebej kritičen je bil do Nemčije, ki uživa vse ugodnosti ameriških izdatkov za obrambo Evrope, medtem ko sami sklepajo milijardne posle z Rusi. Nemcem gre še posebej v nos dejstvo, da si je nekdo drznil opozoriti na laži nemške kanclerke, ki ne spoštuje danih zavez, saj jih ni nikoli imela namena spoštovati.

Izjava ameriškega predsednika Donalda Trumpa, s katero je okrcal Nemčijo zaradi njenega licemerja, je krasila naslovnice po celem svetu. To je, vsepovsod – razen v sami Nemčiji. V Nemčiji so mediji po pisanju spletnega portala Eurointelligence počakali en dan ter nato poskušali ublažiti kritiko s preusmerjanjem pozornosti na vodje ameriškega kongresa, ki ne podpirajo Trumpovih izjav.

“S tem namigujejo, da zato (Trumpove izjave) niso nič resnega.” To pa je kronična napaka, ki jo Trumpovi nasprotniki zelo radi ponavljajo. Predpostavljajo namreč, da še vedno poznajo pravila politične igre, ki so jo igrali tako dolgo, da si nočejo niti predstavljati, da bi se lahko pravila zaradi enega samega pokončnega in trmastega svetovnega voditelja obrnila na glavo.

Angela Merkel je lagala

“Česar številni komentatorji ne razumejo glede Trumpa, je to, da Trump dreza v dve največji šibkosti tako EU kot Nemčije: kronični manko v financiranju obrambnega proračuna in vztrajen presežek pri rednih prihodkih.” Na največjo grozo skupnosti, ki se ukvarja z zunanjo politiko, Trump nima nobenih pomislekov pred mešanjem teh pojmov skupaj z nemškimi posli z Rusijo.

Nemška kanclerka Angela Merkel in ameriški predsednik Donald Trump na vrhu zveze Nato. (Vir: Twitter)

Kar vsi drugi vedo, a si ne upajo povedati na glas, Trump naznani celemu svetu in stvar postavi v središče žarometov. Nemčija lahko šikanira male evropske državice ter izsiljuje levo-desno, s Trumpom na čelu ZDA pa ne gre tako. “Ne dvomimo, da bo uvedel sankcije proti podjetjem v konzorciju Nord Stream 2 in da bo uvedel carine na evropske – v glavnem nemške – avtomobile. In če je kdaj sprejet kakršenkoli dogovor, bo ta zagotovo vključeval konkretne zaveze k večjemu proračunu za vojsko.”

Nemški komentatorji pričakovano držijo s kanclerko Angelo Merkel in pozabljajo, da se je nemška kanclerka sama zavezala k večjim izdatkom za obrambo, ne da bi kdajkoli nameravala obljubo tudi izpolniti. Drugi politiki so to mirno spremljali, Trump se ne da. Nemški komentator za zunanjo politiko Klaus-Dieter Frankenberger je tako priznal, “da je Nemčija goljufala pri zavezah in da je bil projekt napeljave zemeljskega plina Nord Stream 2 napaka”.

Nemška letargija

Nemški odziv, na splošno, se zdi uspavan. Namesto da bi se s težavami soočali, jih letargično sprejemajo v prepričanju, da se bodo razrešile same od sebe. “Ni dvoma, da je Merklova lagala o zavezah, ko jih je sprejela. A ta tema se v nemškem javnem diskurzu komaj kaj omenja.”

Dejstvo je, da evropske države članice zveze Nato za obrambo namenijo skupaj okoli 240 milijard dolarjev. Američani po drugi strani za zaščito Evrope namenijo od 30 do 40 milijard, kar resda predstavlja samo nekje med 5,1 in 5,5 odstotka njihovega obrambnega proračuna, a je vseeno občutno preveč, ko izpostavimo, da je 25 držav članic Nata v Evropi. Ameriški predsednik se z vso pravico jezi, saj Nemci ustvarjajo rast v svojem lastnem proračunu na račun ameriških izdatkov za obrambo Evrope, medtem ko z Rusi sklepajo milijardne posle.

 

Ivan Šokić

 • Olga2345

  Čestitke Trump! Jasno in glasno!
  Zgodovina nam pove, da Evropo v kritičnih trenutkih vedno rešuje Amerika! Nazadnje v Bosni, balkanskem kotlu!!! Brez Američanov bi vojna se trajala!
  Danes Merkla lastnoročno izvaja Sorosov zločinski načrt, uvaža divjake in ogroža Evropo!!!! Med nezakonitimi divjaki je polno teroristov!!!
  Trump je jasno povedal, da ne bo več nič zastonj!

 • Franjo Trojner

  Končno imajo ZDA znova predsednika, ki
  bo v svetu naredil red!
  Tudi v EU bi bil že čas, da vollci iz vodstvenih položajev tako v posameznih državah članicah, kot v institucijah EU naženemo nesposobne, nespodobne, nenačelne, mevžaste politike obeh spolov.
  Vsi v EU bi se morali zavedati, da je Evropa zibelka napredne zahodne civilizacije, pa tudi, kdo so naši sovražniki in kdo naravni prijatelji. Naj se Merklca vpraša zakaj je bila ustanovljena zveza NATO?

 • dUSAnSlovenia

  V Sloveniji enako! Partizani NISO zmagali, Nemci so ZMAGALI!

  • xtc

   Seveda niso,Nemci so zgolj sami odsšli-to je resnica.

   • Hun

    resnica je da sploh niso prisli v Slovenijo in spreminjal slovenske ulice z nemskimi

 • dUSAnSlovenia

  V Ameriki vlada slovenska družina (2/3 slovenska). Naši diletantski ” politiki” NE ZNAJO nič. Samo krasti in kraje podpirati! Žal.

 • Franc Šink

  Nemci dajo veliko za razvoj orožja. ampak za lastno orožarsko industrijo.Ne pustijo se komandirati nikomur niti tudi ZDA ne! Ne more pa biti večno talka enega zblojenega Hitlerja.Niso oni neumni ne!

 • xtc

  Merckelca poriva Evropo v vojno to se ve,ko bo Trump udaril bo Nemčija pričela klecati in bo dobila pljučnico,kaj bomo dobili mi lahko le ugibate in seveda Nemčija bo verjetno razpadla in ravno odpadniške katoliške najblj gospodarsko močne dežele se bodo umaknile iz Merckel landa ,ki bbo utonil v kaosu.

  • Hun

   ja in kam bodo sposobne dezele izvazale kvalitetne izdelke,
   obremenjene z carino ..Trumpovi ZDA

 • antimur

  Komunisti tako vedno nekaj prikrivajo, prepričan sem, da je Merkelca stasijeva podtaknjenka, kot v Sloveniji Novačka, Kučanova podrepnica.

  • črnaovca

   Kaj pa Janez komandant brigad?

   • xtc

    Daj pusti že onega Trbovelčana naj počiva v miru.

  • Franc Šink

   Absolutno se strinjam s tabo.

  • Hun

   da ni slucajno KGB vohunka, ker je bla rojena na vzhodu nemcije

 • črnaovca

  Evropa naj poveča proračunska sredstva za vojsko in obvezno kupuje ameriško orožje. Pametna računica ni kaj, obenem pa še uvajanje carin. Končno nihče ne sili američanov da tako podpirajo NATO saj je ta organizacija pod vodstvom američanov s svojim delovanjem na Bližnjem vzhodu kriva za reko beguncev.

  • sprehajalec

   Levičarji pa res ne morete brez Palestincev, sovraštva do Judov in Američanov. Po tem prepoznaš levičarja. še od časov kominterne naprej.

   • dUSAnSlovenia

    Hvala, kdorkoli. BLACK SHEEP ( črna ovca) je en BEDAK, Ignorant. Lep pozdrav .

  • david23

   Aha, ampak voditelji bližnjevzhodnih držav pa niso nič krivi, ali kako? Vse so drugi od drugod krivi, ne? Spoštovanje mednarodnih pogodb (kar NATO pravno je!) – eh, pa kdo to jemlje resno; podpis na pogodbi, kjer so napisani izdatki za obrambo v višini 2 % letnega BDP, ne? Nenazadnje, a je kdo voditeljem držal pištolo v glavo, da so podpisali pogodbo o NATU? Na koncu – koliko je vredna dana beseda moža – podpis na pogodbi?

 • xtc

  Dejstvo je ,da se EU države res šlepajo na račun ZDA izdatkov za skupno obrambo,Merckelco mora stisniti za vrat,kot naše male plazeče se komunisteke.
  Treba jew vedeti,da EU ni zmožna samoobrambe brez ZDA,če so to Angležži morda bili temu sedaj ni več tako.
  Skratka Merckelca denar,ki bi ga morala namenjati za vojsko namenja za podkopavanje ZDA in biznise z Rusi tole pa je NO GO.
  Še posebej čudno pri merkelci,ki že vzpostavlja cenzuro nekaj,da kot članica Krščanskih demokratov raje paktira z Pravoslavci,kot CSU in raje paktira z bolj levičarskimi predsedniki,kot bi pričakoval po njeni usmeritvi CDU,bi morala z konservativnim Trumpom biti zelo blizu pa tale “demokrščanska Luda Mila” leze proč od konservativnega Trumpa.
  Če Merckelca misli ,da bo spor s Trumpom dobila je v zmoti edino kar bo dosegla bo dosegla razpad Nemčije in beg večjega dela industrije v ZDA,kot že beži sedaj.

 • sprehajalec

  Tako se dobi Piranski zaliv in prijatelje.

  https://pbs.twimg.com/media/Dh0nTelXcAAR137.jpg

  Kretenčki Slovenceljski. Potem pa cvilijo, kot Jernej, “krivica”.

  • Hun

   sm veckrat opazil, da bi se radi jebal al da vam ne uđe..
   kokr mi je jasno na tem forumu, da je fuzbal sam za cefurje

   • sprehajalec

    Sprejemanje drznih odločitev in odgovornost zanje je na splošno problem Slovenije. To ni nič novega. zato se je samoupravljanje tako zažrlo v tole družbo. Vsi pametni, pa noben za nič kriv….

    • Hun

     tko je ce so vsi v drzavnih institucijah sorodniki…cela vas en reklc nos

 • elh.

  Če ima država tako dresirane novinarje in osrednje medije, kot jih zgleda zdaj imajo Nemci, država ni več v normalnih ampak izrednih razmerah. Potiho seveda, o tem se ne govori. Cenzura in samocenzura.

 • prinzeugen

  Trump hoče s tem povedat samo to rešite se Merklove in to čim prej če hočete sebi dobro.

  • Zgornji

   Aha, … u , ja, saj res … !!! ! !!! Hvala. AAAmennn !!! ! !!!

  • Hun

   Trump hoce povedat, da je Nemcija z odlocno voditeljico neposlusna

 • Caetano

  Sam Hitler bi bil zadovoljen z Merklovo in njenim filoislamizmom, spodkopavanjem krščanstva, demokracije, evropske civilizacije in nad uvajanjem cenzure:

  https://www.youtube.com/watch?v=Itab8Cc4tg8

  • cosmosjasnovidec

   Saj je pa njegova hči in nadaljuje tisto kar Adolfu ni uspelo.Očitno je pa maščevanje za njegov poraz sedaj uspelo uresničiti tej prasici.
   ———————————————————————————————————————-
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec

  • Hun

   cudi me zakaj je Ljubljanski skof prisegel nacizmu

 • KP

  A je pri nas kaj drugače? Mal bi se igračkal NATO,potem pa lezli v rit Rusom. A ne,Kahl?

 • cosmosjasnovidec

  Nad Trumpom sem na veliko razočaran,ker ne pošlje enega ostrostrelca,da bi tej podganji svinji odpihnil betico.
  ———————————————————————————————————————-
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

 • Zgornji

  DOBRO JIH JE ZADEL , HINAVCE NEMŠKE KI SO SE POKVARILI Z TO ČAROVNICO PEKLENSKO !!! ! !!!

  • Caetano

   Merklova goni isto lajno proti Trumpu, kot Soros ali pa Fajonka.

   • Zgornji

    Amennn !!! ! !!!

  • Hun

   inkvizitor

   • Zgornji

    SAMO REALIST !!! ! !!! AMENNN !!! ! !!! :-) A JE TO TUD ŽE PREVEČ RESNICE ZA TEBE ? :-P

    • Hun

     naivn realist

     • Zgornji

      Ja, zgleda da je bilo tudi to premalo zate .

 • garfi

  Trump zmaguje proti NWO satanistom kot je tudi merkelca
  je tudi v življenjski nevarnosti
  celo njemu javno grozijo
  tako daleč so Ameriko spravili buši klintoni in osama

  • Hun

   buš? republikanec

   • garfi

    nsi-“desnica”

    • Hun

     se pogledat ne znas na net kateri opciji so pripadal ZDA predsedniki…ni cudno ce ceu dan buls na youtube eno in isto pralnico mozga in trosis kretenizme na forumu…da v svojem gnezdu nis delezn pretiranih vseckov mors bit res nesrecna prismoda

 • Hun

  ZDA sciti Evropo…ZDA sciti svoje interese v EU..v ZDA je demokracija do te mere dokler ne zacne kak novinar drezat v CIA in Pentagon

  • garfi

   pajade
   izsušujemo vase močvirje

   • Hun

    Slovenc k je glasoval za EU…se spila ameriskega patriota…svasta pisuka povrze

 • hle

  Lahko bi bili toliko vsaj pošteni da bi napisali še gelin odgovor na očitke o kupovanju Ruskega plina EU za vojsko namenja skoraj trikrat toliko kot Rusija ZDA pa desetkrat toliko in vendar nas vsak dan prepričujejo kako nas Rusija ogroža zaradi svoje velike vojaške moči mi pa vse Donaldove zadnje poteze kažejo na nekaj drugega na to da so ZDA pred bankrotom

  • Hun

   NATO je tvorba kolonialistov..drzav evrope, ki mocne Rusije niso marale se pred komunizmom…z komunizmom so se mrznje do Rusije okrepile

 • večni srb

  Vprašanje, kdo ščiti Evropo, pred čim točno in kakšno orožje sploh rabimo?
  Danes se vse vrti okoli jedrskega orožja, dokler ga nobena super sila ne bo uporabila, smo vsi bolj ali manj varni. Menda je jasno, da ga Nemčija še dolgo ne bo imela oziroma nikoli, verjamem pa, da angleže in američane veliko stane vzdrževanje njihovega lastnega arzenala, s katerim Nato nima veze. Nikomur se ne ljubi voziti nove tanke in letala po meji z Rusko federacijo, nima smisla, samo ljudi delajo živčne. Je pa res, da se Nemčija spet oborožuje, vsako leto po malem, Trumpovi pritiski dajejo Merklovi zeleno luč za nova naročila težki industriji, od katere imamo posredno korist tudi mi.
  Za varnost EU je pomembno, da ne more priti do novi lokalnih konfiktov, kot se je dogajalo nazadnje v Jugoslaviji in nekaterih baltskih deželah. Ni vsak konflikt že nova vojna, vsaka država je danes dovolj oborožena, da lahko sama obračunava z nekimi separatisti ali teroristi. Kako se to dela, je najboljši primer situacija v Piranskem zalivu, kjer hrvati delajo z našo vojsko in policijo praktično kar hočejo, pa nihče ne posreduje, še najmanj Nato. Hrvati so nam vzeli pol nuklearke, Piranski zaliv in kraje ob meji, mi se branimo pa še manj kot Ukrajina, kot da to enostavno niso več slovenski kraji in se nam jih ne splača več zasedati. Namesto vojne, hodimo tja raje na počitnice in pletemo gospodarsko kulturne vezi, isto kot se trudijo tudi nemci in rusi. Če komu kaj ne paše, lahko migrira dugam, Nato pazi, da se beguncem na poti nič ne zgodi.

  • Osti jarej

   …jedrsko orožje??’….kar verjemi,da dve največji svetovni sili posedujeta še kaj bolj učinkovitega

 • lado

  BRAVO GOOOOOOSPOOOOD TRUMP !!!!!!!!! PRIMITE TO IZDAJALKO EVROPSKE KULTURE IN LJUDI !!!!! ZA VRAAAT , RDEČO BARABO STASIJEVO !!! FOLK RAVNO TAKO NOR KOT PRI NAS , KI ŠE NAPREJ VOLIJO RDEČE ZVEZDE !!!!!! GOSPODARSTVENIK VE ;KAKO SE STVARI STREŽE , NE PA KOT PRI NAS , 6 POPRAVCEV , PLAGIAT ŠIVILJE ….. LEVICA EN DAN DELOVNE DOBE V PARLAMENTU , ZBLOJEN FOLK !!!! ŠE ENKRAT BRAVO GOOOSPOOOD TRUMP !!!!!!!!!!!!!! OOON JE BRANITELJ EU, DA JE NE POJE VAŠ IN KOHLNOV IDOL , RUSKI STALIN -putin !!!!

 • soc

  Noro absurdno! Nemčija s krščanskimi demokrati v sedlu je postala svetovni nosilec kulturnega marksizma in idej frankfurtske šole izpred desetletij. Habermas je postal pomembnejši od Kristusa.

  Iz nacizma raje v komunizem Orwellovega tipa, z novorekom in Velikim bratom, ki te ves čas spremlja in opazuje tvojo pravovernost?

  • Osti jarej

   …madam M. je več kot vredna svojega očeta

 • Osti jarej

  …merkel…uvoznica migrantov
  …tramp….nevaren psihopat
  …junker…pijani peder
  *******************************************************

  ni čudno,da je svet zletel s tečajev

 • Olga2345

  Merkla je, takoj za Hitlerjem, največja katastrofa za Nemčijo!
  Rdeči papež pa je, takoj za komunisti, največja katastrofa za krščanstvo!

 • Sami_Pametni_Tukaj

  Čista nelogika, vse Evropske države katere so članice NATO pakta mečejo denar stran za NATO kateri pol gre za bomdiranje Bližnjega Vzhoda in Severne Afrike s strani NATO pakta.

  kako korist pa imamo do tega bombadiranje mi ?
  ZDA pol ta denar potroši da pobija otroke in ženske na bližnjem Vzhodu k nam pa rinejo pol moški iz bližnjega vzhoda k nam.

  Niti enega pametnega ali pozitivnega razloga ne vidim v NATO paktu.
  Kljub temu da smo članica NATO pakta nam Hrvaška ravno tako krade ozemlje in nihče ne zavarujeje naših meja pred illegalci.

  če bi ta denar ki ga namenimo NATO, raje namenili za plače novih vojakov ki bi varovali naše meje plus panelne ograje oz kar zidu.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!