Nemški mediji se skrivajo pred resnico: Trump kritičen do Nemčije zaradi nespoštovanja zavez o obrambnem proračunu

Nemška kanclerka Angela Merkel (vir: twitter)

Ameriški predsednik Trump je kritiziral države članice zveze Nato, ki ne namenijo dovolj sredstev iz proračuna za obrambo. Še posebej kritičen je bil do Nemčije, ki uživa vse ugodnosti ameriških izdatkov za obrambo Evrope, medtem ko sami sklepajo milijardne posle z Rusi. Nemcem gre še posebej v nos dejstvo, da si je nekdo drznil opozoriti na laži nemške kanclerke, ki ne spoštuje danih zavez, saj jih ni nikoli imela namena spoštovati.

Izjava ameriškega predsednika Donalda Trumpa, s katero je okrcal Nemčijo zaradi njenega licemerja, je krasila naslovnice po celem svetu. To je, vsepovsod – razen v sami Nemčiji. V Nemčiji so mediji po pisanju spletnega portala Eurointelligence počakali en dan ter nato poskušali ublažiti kritiko s preusmerjanjem pozornosti na vodje ameriškega kongresa, ki ne podpirajo Trumpovih izjav.

“S tem namigujejo, da zato (Trumpove izjave) niso nič resnega.” To pa je kronična napaka, ki jo Trumpovi nasprotniki zelo radi ponavljajo. Predpostavljajo namreč, da še vedno poznajo pravila politične igre, ki so jo igrali tako dolgo, da si nočejo niti predstavljati, da bi se lahko pravila zaradi enega samega pokončnega in trmastega svetovnega voditelja obrnila na glavo.

Angela Merkel je lagala

“Česar številni komentatorji ne razumejo glede Trumpa, je to, da Trump dreza v dve največji šibkosti tako EU kot Nemčije: kronični manko v financiranju obrambnega proračuna in vztrajen presežek pri rednih prihodkih.” Na največjo grozo skupnosti, ki se ukvarja z zunanjo politiko, Trump nima nobenih pomislekov pred mešanjem teh pojmov skupaj z nemškimi posli z Rusijo.

Nemška kanclerka Angela Merkel in ameriški predsednik Donald Trump na vrhu zveze Nato. (Vir: Twitter)

Kar vsi drugi vedo, a si ne upajo povedati na glas, Trump naznani celemu svetu in stvar postavi v središče žarometov. Nemčija lahko šikanira male evropske državice ter izsiljuje levo-desno, s Trumpom na čelu ZDA pa ne gre tako. “Ne dvomimo, da bo uvedel sankcije proti podjetjem v konzorciju Nord Stream 2 in da bo uvedel carine na evropske – v glavnem nemške – avtomobile. In če je kdaj sprejet kakršenkoli dogovor, bo ta zagotovo vključeval konkretne zaveze k večjemu proračunu za vojsko.”

Nemški komentatorji pričakovano držijo s kanclerko Angelo Merkel in pozabljajo, da se je nemška kanclerka sama zavezala k večjim izdatkom za obrambo, ne da bi kdajkoli nameravala obljubo tudi izpolniti. Drugi politiki so to mirno spremljali, Trump se ne da. Nemški komentator za zunanjo politiko Klaus-Dieter Frankenberger je tako priznal, “da je Nemčija goljufala pri zavezah in da je bil projekt napeljave zemeljskega plina Nord Stream 2 napaka”.

Nemška letargija

Nemški odziv, na splošno, se zdi uspavan. Namesto da bi se s težavami soočali, jih letargično sprejemajo v prepričanju, da se bodo razrešile same od sebe. “Ni dvoma, da je Merklova lagala o zavezah, ko jih je sprejela. A ta tema se v nemškem javnem diskurzu komaj kaj omenja.”

Dejstvo je, da evropske države članice zveze Nato za obrambo namenijo skupaj okoli 240 milijard dolarjev. Američani po drugi strani za zaščito Evrope namenijo od 30 do 40 milijard, kar resda predstavlja samo nekje med 5,1 in 5,5 odstotka njihovega obrambnega proračuna, a je vseeno občutno preveč, ko izpostavimo, da je 25 držav članic Nata v Evropi. Ameriški predsednik se z vso pravico jezi, saj Nemci ustvarjajo rast v svojem lastnem proračunu na račun ameriških izdatkov za obrambo Evrope, medtem ko z Rusi sklepajo milijardne posle.

 

Ivan Šokić