fbpx

Nemški minister po divjanju levih fašistov v Hamburgu: Ste zaničljivi, nasilni, kriminalni skrajneži, kot islamisti in neonacisti!

Foto: epa

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je danes označil ljudi, ki so sodelovali v številnih nasilnih protestih v času vrha G20 v Hamburgu, za “zaničljive, nasilne, kriminalne skrajneže, točno takšne, kot so neonacisti in islamisti”. Kritiziral je njihovo nasilno obnašanje in dodal, da to niso aktivisti ali nasprotniki G20.

Nemški notranji minister se je po nasilnih protestih javno odzval in se postavil v bran policije, ki se ji je tudi zahvalil za delo. “Kar ste doživeli, ne boste zlahka pozabili. To velja tudi za tiste, ki so jih odnesli brez poškodb,” je dejal de Maiziere o številnih policistih, ki so bili ranjeni v nasilnih protestih. Dva sta še vedno na zdravljenju v bolnišnici.

V Hamburgu, kjer se je v soboto končal vrh skupine G20, so več dni zapored potekale demonstracije levičarskih ekstremistov, več se jih je ponoči sprevrglo v nasilne demonstracije in spopade protestnikov s policijo. Protestniki so uničevali trgovine in izložbe, zažigali avtomobile in barikade ter metali steklenice. Policija je odgovorila z vodnimi topovi. Skupno je bilo od četrtka, ko so se začeli protesti, ranjenih več sto policistov.

Priprave levih skrajnežev so trajale več let
Glede na napovedi, da bodo levičarski skrajneži še naprej protestirali in uničevali po različnih mestih in krajih, je minister zagotovil, da bodo tovrstni dogodki v naprej prepovedani. “Ne bomo dopustili, da storilci odločajo, kdaj in kje bodo potekala tovrstna srečanja,” je dejal. Glede izbruha številnih nasilnih protestov je pojasnil, da so bila nasilna dejanja načrtovana že v naprej. Veliko naj bi jih prišlo tudi iz tujine, govoril je o trimestni številki. Nasilneži so potovali brez opreme in ločeno. Stvari, ki so jih uporabljali za uničevanje med protesti in proti policistom, so čez mejo prevažali v manjših skupinah. “Domnevamo, da so priprave najverjetneje levih skrajnežev trajale od leta do dveh,” je dodal.

Foto: epa

Bodo v prihodnje preprečili vstop v državo levičarskim nasilnežem?
Tudi nemški pravosodni minister Heiko Maas je bil kritičen do nasilnih protestov. Pozval je k oblikovanju primerne evropske baze s področja ekstremizma, ki bi “pomagala oblastem dobiti boljši pregled in zavrniti ljudi pri vstopu v državo”. Policija v Hamburgu je danes sporočila, da bodo imenovali preiskovalno komisijo. Kot je pojasnil hamburški senator za notranje zadeve Andy Grote se morajo po protestih ukvarjati s številnimi težavami, med drugim se sprašujejo, kdo vse je odgovoren za izbruhe nasilje in tudi, kdo je nasilneže povabil v Hamburg.

C. Š., STA