fbpx

Nemški socialisti želijo onemogočiti delo skrbnikom Stasi dokumentov

Foto: epa

Nemška socialdemokratska stranka SPD želi odstaviti federalnega komisarja za dokumente bivšega nemškega ministrstva za državno varnost (Stasi) Rolanda Jahna. Kot poudarjajo na Platformi evropskega spomina in zavesti, takšna dejanja zbujajo sum, da želijo nemški socialisti omejiti njegovo delovanje in delovanje celotne komisije. 

Platforma evropskega spomina in zavesti javnost opozarja, da so namere nemške socialdemokratske stranke SPD skrb zbujajoče. S pozicije želijo namreč odstaviti Rolanda Jahna, komisarja za dokumente bivšega nemškega ministrstva za državno varnost, bolj znanega pod nazivom Stasi. V ta namen so poslali pismo vsem predsednikom poslanskih skupin nemškega parlamenta, da podprejo ponovno Jahnovo izvolitev.

Z izgovorom, da želijo izvršiti potrebne reforme komisije, želi nemški državni komite za kulturo začasno nastaviti svojega komisarja za dokumente Stasija. Platforma evropskega spomina in zavesti to dejanje označuje za poskus paraliziranja delovanja komisarja ter opozarja, da bi to lahko vodilo v uničenje komisije kot take.

Federalna komisija za dokumente bivšega nemškega ministrstva za državno varnost, katere predsedujoči je trenutno Roland Jahn, skrbi za ohranjanje vseh dokumentov, ki jih je Stasi obravnaval za časa svojega delovanja. Skladno z nemškimi federalnimi zakoni komisija tudi omogoča dostop javnosti do dokumentov. Kot pravi predsednik platforme, je prav ta komisija postala osnova za mnoge druge spominske institucije po Evropi.

Nemški socialisti želijo onemogočiti delo skrbnikov Stasi dokumentov 1

Foto: epa

Predsednik Platforme evropskega spomina in zavesti opozarja, da takšno delovanje nemške socialdemokratske stranke zbuja močne dvome v njihove namere. ”Dejstvo, da smo priča napadom na spominske institucije v časih, ki so že tako težki za demokracijo v Evropi, je alarmantno. Bolj kot kadarkoli doslej morajo biti take institucije okrepljene prav danes,” je dejal Göran Lindblad.

 

M. G.