fbpx

Nepričakovano umrl beloruski zunanji minister Makej, ki je kritiziral Rusijo: V ponedeljek bi se moral srečati z Lavrovom

Lavrov in Makej (Foto: epa)

Beloruski zunanji minister Vladimir Makej je umrl v starosti 64 let, je sporočila državna tiskovna agencija Belta. “Nenadoma je umrl zunanji minister Vladimir Makej, ki je bil na položaju od leta 2012.”

V začetku tega tedna se je udeležil konference Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO) – vojaškega zavezništva več postsovjetskih držav  v Erevanu – v ponedeljek pa naj bi se srečal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Makej je bil pred predsedniškimi volitvami in množičnimi protivladnimi protesti v Belorusiji leta 2020 eden od pobudnikov prizadevanj za izboljšanje odnosov Belorusije z Zahodom in je kritiziral Rusijo. Vendar je po začetku protestov nenadoma spremenil svoje stališče, češ da so jih podžgali “zahodni agentje”.

“Šokirani smo nad poročili o smrti vodje ministrstva za zunanje zadeve Republike Belorusije Vladimirja Makeja,” je na Telegramu objavila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zakharova. “Uradna sožalja bodo objavljena kmalu.”

Sara Kovač