fbpx

[Video] Iranski protesti prehajajo v kritično fazo

Foto: Twitter

Kot kaže iranski protesti prehajajo v kritično fazo. Aktivisti za spoštovanje človekovih pravic namreč poročajo, da režimske sile uporabljajo težko orožje, medtem ko se napadi na kurdska območja krepijo.

Zdi se, da je iransko zatiranje protestov proti režimu prešlo v nevarno novo fazo, pri čemer aktivisti obtožujejo državne sile, da nameščajo težko orožje in helikopterje, uradnik Združenih narodov pa je situacijo opisal kot “kritično”.

Vsedržavna vstaja pretresa državo od septembrske smrti 22-letne Mahse Amini, ki jo je tamkajšnja “moralna policija” pretepla, ta pa je padla v komo, potem ko so jo aretirali zaradi po njihovem mnenju “neprimernega” nošenja naglavne rute.

Od takrat je bilo v krvavem zatrtju ljudskega upora, ki je pozival h koncu desetletja trajajoče avtoritarne vladavine najvišjih klerikov v državi, ubitih na stotine ljudi. Vladni napadi na protestnike na shodih so se konec tedna stopnjevali na pretežno kurdskih območjih Irana, videoposnetki pa prikazujejo prizore, ki spominjajo na vojno območje.

Hengaw, organizacija za človekove pravice s sedežem na Norveškem, ki spremlja zlorabe v Iranu, je v ponedeljek objavila posnetek potovanja oboroženih sil v mesti Bukan in Mahabad. V oboroženem konvoju je bilo mogoče videti tovornjake z nameščenimi mitraljezi. V drugem videoposnetku so ljudje poskušali odstraniti neživo telo moškega, ki je padel na tla ulice, medtem ko so drugi bežali v zavetje pred zvokom streljanja. “Intenzivnost jeze je tako velika, da ljudje sploh ne morejo niti premakniti žrtev,” so dejali pri organizaciji Hengaw in dodali, da je to genocid Islamske republike nad Kurdistanom.

V torek je omenjena skupina za človekove pravice objavila posnetek, za katerega trdi, da je bil posnet v mestu Javanrud, na katerem oboroženi moški, domnevno pripadniki varnostnih sil, kričijo “Bog je velik”, medtem ko z jurišnimi puškami streljajo po zapuščenih ulicah, polnih ruševin. Drugi video je pokazal helikopterje, ki preletavajo urbana območja. Guardian ob tem poudarja, da ne more z gotovostjo potrditi pristnosti videoposnetkov zaradi omejitev poročanja v Iranu. Hengaw pa sicer še obtožuje varnostne sile, da so si dovolile “obstreljevanje” vozila, ki je prevažalo vreče s krvjo.

Teheran se sooča z enim najdrznejših izzivov svoje trde vladavine po revoluciji leta 1979, zato je bila sprejeta odločitev, da se na številnih območjih onemogoči dostop do interneta. Režim je že večkrat zatrdil, kako naj bi tuji sovražniki in njihovi agenti orkestrirali proteste, “teroristi” pa naj bi bili odgovorni za smrt več deset pripadnikov varnostnih sil.

Tako so se spravili nad študente, ki so se drznili upreti represiji:

Urad visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice opozarja, da je bilo v nasilnem zatrtju doslej ubitih že več kot 300 ljudi, vključno z več kot 40 otroki. Ti umori so se zgodili po vsej državi, o smrtih so poročali v 25 od 31 provinc. Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je v torek dejal, da naraščajoče število smrti na protestih v Iranu, vključno s smrtjo dveh otrok konec tedna, in oster odziv varnostnih sil kažeta na kritično situacijo v državi.

Tiskovni predstavnik urada Združenih narodov Jeremy Laurence je dejal, da so bila poročila iz večinoma kurdskih mest še posebej zaskrbljujoča, saj poročajo o več kot 40 ljudeh, ki so jih varnostne sile v zadnjem tednu ubile. “V zadnjih dneh je bilo napoteno tudi precejšnje število predstavnikov varnostnih sil,” je še dodal. “Oblasti pozivamo, naj obravnavajo zahteve ljudi po enakosti, dostojanstvu in pravicah, namesto da uporabljajo nepotrebno ali nesorazmerno silo za zatiranje protestov,” je še poudaril.

Pogosto onemogočajo družinam, da bi pokopali umrle svojce
Druga iranska skupina za človekove pravice v izgnanstvu, Iran Human Rights (IHR), je povedala, da je samo v zadnjem tednu umrlo 72 ljudi, vključno s 56 na zahodnih območjih, naseljenih s Kurdi. Oblasti so aretirale na tisoče ljudi, šest ljudi, povezanih s protesti, pa so obsodili na smrt. V mnogih primerih policija zavrne izročitev trupel ubitih njihovim družinam in jim tako onemogoči pravi pokop.

Protesti navkljub nasilju ne pojenjajo:

Iranske ajatole nikoli niso pustile prostora protirežimskim kritikom, da bi izrazili svoje mnenje, in so pred desetletjem pomagale sirskemu diktatorju Bašarju al Asadu zadušiti podobno protestno gibanje v državi z uporabo smrtonosnih sil v takšnem obsegu, da so izsilili oboroženo vstajo.

V četrtek je Svet ZN za človekove pravice v Ženevi razpravljal o protestih in izglasovana je bila ustanovitev misije za ugotavljanje dejstev, katere naloga bo, da preučijo vse kršitve pravic, ki so povezane z nasilnim zatrtjem protestov v Iranu. “Danes ustanovljena misija za ugotavljanje dejstev bo pomagala zagotoviti, da bodo tisti, ki so vpleteni v nenehno nasilno zatiranje iranskega ljudstva, identificirani in njihova dejanja dokumentirana,” je po poročanju STA zatrdil ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Sara Kovač