Netanjahu posvaril ZDA: Če Hamas prekrši prekinitev ognja, bo sledil silovit odgovor!

Ameriški državni sekretar Anthony Blinken in izraelski premier Benjamin Netanjahu. (Foto: EPA)

Danes je Izrael obiskal ameriški državni sekretar Anthony Blinken. Ob tem se je med drugim sestal s tamkajšnjim predsednikom vlade Benjaminom Netanjahujem. Po srečanju je izraelski državnik zagrozil z odločnimi povračilnimi ukrepi, v primeru, da bi Hamas prekršil začasno premirje, s katerim je bil končan enajst dni trajajoč oborožen konflikt med teroristično organizacijo Hamas in izraelsko stranjo, tako na območju Izraela kot tudi Gaze. 

“Če bo Hamas prekinil mir in napadel Izrael, bo naš odgovor zelo silovit,” je posvaril izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu. Državni sekretar ZDA Anthony Blinken pa je o tej priložnosti dal zagotovilo, da nameravajo ZDA preko mednarodne pomoči pomagati Gazi pri obnovi, obenem pa nameravajo vodilnim predstavnikom Hamasa preprečiti, da bi se s to pomočjo okoristili, poroča Politikis.

“S svojimi partnerji bomo tesno sodelovali, da bi zagotovili, da Hamas ne bo koval dobička na račun pomoči za obnovo,” je zatrdil Blinken ter pristavil, da je Izrael upravičen do samoobrambe pred raketiranjem palestinskih teroristov, ob čemer je prizadeto zlasti civilno prebivalstvo. Blinknov obisk na Bližnjem vzhodu je povezan z ameriškimi prizadevanji za ohranitev miru na območju Izraela in Gaze. Državni sekretar ZDA pa se namerava sestati še z zunanjim ministrom Izraela Gabijem Aškenazijem in predsednikom Palestine Mahmudom Abasom.

V sklopu njegove turneje po Bližnjem vzhodu pa se načrtuje še srečanje s predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem ter kraljem Jordanije Abdulahom II. Blinken pa je ob tej priložnosti še izrazil željo po zmanjšanju trenj tako na območju Zahodnega brega kot tudi Vzhodnega Jeruzalema. Prepričan je, da imajo tako Izraelci, kot tudi Palestinci pravico do varnosti. Ključna pa se mu zdi obnovitev odnosov s palestinskimi oblastmi v kraju Ramala, ki leži na Zahodnem bregu. Vlaganja na območju Gaze in Zahodnega brega bi stabilizirala okolje za oba naroda.

Domen Mezeg