fbpx

Orban močno zmagal na volitvah

Foto: epa

Na parlamentarnih volitvah na Madžarskem je že četrtič močno zmagala stranka Fidesz Viktorja Orbana. “Čestitke Fidesz in Viktor Orban za četrto zaporedno zmago. Lepo je imeti prijatelje za sosede,” je zmagovalcem čestital slovenski predsednik vlade Janez Janša.

Na Madžarskem so se v nedeljo ob 19. uri zaprla volišča, na katerih so volivci izbirali nov 199-članski parlament. Prve zanesljive volilne izide se po napovedih tiskovnega predstavnika vlade Zoltana Kovacsa pričakuje po 23. uri oz. polnoči. Vzporednih volitev ni bilo. Obenem je potekal še referendum o LGBTIQ, vendar rezultati še vedno niso znani.

Na volišča so povabili okoli osem milijonov volilnih upravičencev, ki so imeli priložnost odločiti, ali bo premier Viktor Orban ostal na oblasti še četrti zaporedni mandat, ali pa bo moral oblast prepustiti opoziciji. Čeprav je bila dolga leta povsem razklana, je opozicija lani uspela združiti moči in se je povezala za skupnim premierskim kandidatom, nestrankarskim konservativnim županom mesta Hodmezovasarhely Petrom Marki-Zayem. Toda močna kampanja, tudi s pomočjo tujine in finančnih centrov moči niso bila dovolj.

Predvolilne ankete zgrešile
Po predvolilnih anketah sta imela možnosti za zmago oba tabora, a so ankete prikazovale nekaj več možnosti za zmago Orbanovi stranki Fidesz. Slovenski mediji so prav tako napovedovali tesen boj in celo poraz Orbana.

Opis ni na voljo

Rezultati po 16,67 odstotka preštetih glasov. Fidesz z 61,93 odstotka glasov, opozicija 27,06 odstotka.

Po 36 odstotkih preštetih glasov vodi Fidesz z 58,1 odstotka, mavrična opozicija 30,4 odstotka. V primerjavi z volitvami leta 2018 je Orbanova stranka izboljšala rezultat za skoraj 10 odstotkov.

Image

Po 43 odstotkih preštetih glasov je Orbanov Fidesz prejel 57,2 odstotka, mavrična opozicija 31,3 odstotka.

Image

Po 53 odstotkih preštetih glasov je Fidesz prejel 56,1 odstotka, mavrična opozicija 32,2 odstotka. V primerjavi s prejšnjimi volitvami je razvidno, kako močno je Orban napredoval (49,3 odstotka), opozicija pa nazadovala (46,5 odstotka). Fidesz bi ob tem rezultatu zasedel 134 od 199 sedežev v madžarskem parlamentu.

Image

Na Madžarskem so objavili tudi rezultate po volilnih okrajih (po preštetih 53,19 odstotka glasov), kjer se vidi, da je Fidesz dobil vse razen štirih okrajev.

Image

Po 63 odstotkih preštetih glasov na Madžarskem je stranka Fidesz prejela 55,2 odstotka, združena opozicija 33,1 odstotka.

Image

Po 78 odstotkih preštetih glasov je Fidesz v 199 članskem madžarskem parlamentu zasedla 135 sedežev, združena opozicija 57, MH 7 sedežev.

Image

Po preštetih 81 odstotkih glasov ima Fidesz 54 odstotkov, združena koalicija 34,2 odstotka, MKKP 3,1 odstotka, MH 6,3 odstotka, MeMo 1,1 odstotka in NEP 0,8 odstotka.

Image

Preštetih je že 86 odstotkov glasov in Fidesz še vedno močno vodi (53,7%) pred združeno koalicijo 24,4%.

Image

Po preštetih 95 odstotkih glasov je stranka Fidesz prejela 53 odstotkov glasov in 135 sedežev v madžarskem parlamentu.

Image

 

Sara Kovač