fbpx

Neverjetno! Evropsko sodišče odločilo, da migrantov, tudi če so nasilni, iz azilnih domov ne smejo vreči!

Foto: EPA

Evropsko sodišče (EJC) je odločilo, da države članice EU nimajo pravice vreči prosilcev za azil iz azilnih domov niti v primeru ko so ti nasilni. Evropsko sodišče vztraja, da morajo države članice EU skrbeti za zagotavljanje osnovnih pravic prosilcem za azil “stalno in brez prekinitev”.

Evropsko sodišče je v primeru afganistanskega migranta proti Belgiji presodilo v prid migranta. Omenjeni “prosilec za azil” je namreč stanoval v azilnem domu, kjer se je stepel z drugimi migranti v azilnem domu, zaradi česar so ga vrgli ven za 15 dni.

Evropsko sodišče je odločilo, da je bila odločitev, da afganistanskega migranta vržejo iz azilnega doma, četudi začasno, v nasprotju z zakonom EU, ter da je pravilnik iz 2013, kakor poroča Breitbart, prepovedal takšno kaznovanje prekrškov migrantov, četudi so prekrški nasilne narave.

Sodišče je ob tem dovolilo državam EU, da še vedno lahko zaprejo v zapor migrante, ki kršijo zakon, ali pa jih preselijo v neko drugo nastanitev za azilante. O tem kako sprejemanje vedno večjega števila ilegalnih migrantov, ki se ne integrirajo v belgijsko družbo dojemajo Belgijci dovolj pove podatek, da je bil načrtovani azilni center v gradnji v Bizenu v nedeljo, 10. novembra 2019 najverjetneje zažgan.

Ivan Šokić