fbpx

Ni bila cepljena: V Belgiji umrla ženska, ki je bila hkrati okužena z dvema sevoma covida

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Zdravstveni strokovnjaki pravijo, da se je mogoče hkrati okužiti kar z dvema sevoma covida-19. Do tega odkritja so se dokopali pri 90-letni ženski, ki je podlegla okužbama z alfa in beta sevoma covida-19, ki sta bila prvič identificirana v Veliki Britaniji in Južni Afriki. Ženska, ki je umrla marca letos v Belgiji, ni bila cepljena proti covidu-19. 

Zdravniki umrle sumijo, da se je z dvema različica virusa okužila od dveh različnih oseb. Na letošnjem evropskem kongresu o klinični mikrobiologiji in nalezljivih boleznih, kjer so razpravljali o omenjenem primeru, je bilo mogoče slišati, da je okužba s kar dvema sevoma hkrati redka. Po njihovih besedah omenjeni primer predstavlja prvi uradni dokumentirani primer te vrste.

Ni znano, kako se je okužila
90-letnica, ki se je v Belgiji okužila z dvema različicama virusa – najbolj zaskrbljujočima novima različicama koronavirusa – je živela sama na domu, od časa do časa pa so jo obiskovali pomočniki, ki so ji pomagali pri oskrbi. Po slabem počutju je bila sprejeta v bolnišnico, kmalu se ji je otežilo dihanje. Laboratorijski testi so pokazali, da je okužena s covidom-19, z različicama alfa in beta.

Vodilna raziskovalka dr. Anne Vankeerberghen iz bolnišnice OLV v belgijskem Aalstu je povedala, da sta v času njene okužbe obe različici virusa krožili po Belgiji. “Verjetno je, da sta gospo okužili dve različni osebi. Na žalost ne vemo, kako se je okužila,” je zatrdila.

Januarja 2021 so znanstveniki iz Brazilije poročali o tem, da sta bili dve osebi istočasno okuženi z dvema različicama koronavirusa, od katerih je bila ena od različic gama sev. Raziskovalci iz Portugalske so nedavno zdravili 17-letnika, za katerega se je zdelo, da se je okužil z drugim sevom covida-19, medtem ko je  še vedno okreval na račun že obstoječe okužbe s covidom-19, poroča britanski BBC.

Trenutno se v Veliki Britaniji najbolj širi različica delta. Strokovnjaki so prepričani, da imajo obstoječa cepiva proti covidu-19 dobro zaščito pred njimi. Znanstveniki načrtujejo nadgraditev cepiv proti covidu, ki se bodo še bolje ujemala z novimi različicami in bi jih bo mogoče uporabiti kot poživitveni odmerek.

Sara Kovač