Niso se vsi voditelji pridružili noriji izrekanja čestitk Bidnu še preden je zmagovalec uradno znan: “Naj se najprej končajo sodno-pravni postopki.”

Datum:

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je za javnost izjavil, da zmagovalcu ameriških volitev ne bo čestital, dokler ne bodo končani vsi pravni postopki. Kot je znano je v več zveznih državah prišlo do nepravilnosti in celo goljufij, zaradi česar bodo odločala pristojna sodišča, končno besedo o zmagovalcu pa bo po vsej verjetnosti imelo šele Vrhovno sodišče ZDA.

Številni svetovni politiki so včeraj pričeli s pošiljanjem čestitk, ko so mediji kar razglasili Joeja Bidna za zmagovalca volitev, čeprav zmagovalec formalno sploh še ni znan, saj je pri štetju glasovnic prišlo do mnogih nepravilnosti.

Toda niso vsi politiki tako ihtavi, sploh pa se mnogi spoznajo na pravo in mnogi poznajo zgodovino ameriških volitev, kjer je že prišlo do podobnega položaja in je končnega zmagovalca razglasilo šele vrhovno sodišče ZDA.

Naj se pravni postopki zaključijo
Eden takšnih je mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, ki se ni pridružil vsesplošni noriji. Kot je pametno dejal, bo zmagovalcu čestital šele, ko bodo odpravljeni vsi dvomi v poštenost volitev, to pa je po končanih vseh sodno-pravnih postopkih. “Lahko čestitam enemu ali drugemu, toda počakal bom do konca volilnih postopkov,” je dejal. Poleg tega je bil Obrador kot predsedniški kandidat Mehike tudi sam v podobni situaciji leta 2006 in 2012.

Spomnimo, da je kampanja ameriškega predsednika Trumpa vložila številne pritožbe v številnih zveznih državah Amerike, saj je pri štetju glasovnic prihajalo do očitnih nepravilnosti, kar bi lahko poimenovali goljufije. Spomnimo tudi na ameriške volitve leta 2000, ko sta se za predsednika ZDA potegovala George Bush mlajši in Al Gore. Po preštetih elektorskih glasovih je zmagal Gore, mediji so ga razglasili za zmagovalca, toda vrhovno sodišče je na koncu določilo drugega zmagovalca.

Image

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Škandal: Vpliv komisarke Jourove na RTV želijo pomesti pod preprogo

Evropska komisija je s skrivanjem dokumentov o vsebini pogovorov...

Rutte dobil podporo ZDA pri kandidaturi za generalnega sekretarja Nata

Ameriški predsednik Joe Biden je za novega generalnega sekretarja...

Levi mediji napadli kmete s “potujočo razstavo”

Kmetje se zaradi nevzdržnih razmer za kmetovanje zbirajo po...

[Foto] Je anketo Ninamedie o Judih sestavil sam Joseph Goebbels?

V javnosti so se pojavila opozorila o zadnji spletni...