[Video] Rečeno storjeno! Gradbeniki v zgolj osmih dneh dokončali adaptacijo več kot 1.700 kvadratnih metrov nedograjenih bolnišničnih kapacitet v ljubljanskem UKC!

Datum:

Slovenskim gradbenikom je uspelo nekaj, kar je še pred 11 dnevi veljalo za skoraj nemogoče. V vsega osmih dneh so uspeli adaptirati prostore nedograjenega objekta Diagnostično-terapevtske službe, ki bodo zaradi neslutenih razsežnosti razvoja epidemije covid-19 namenjeni bolnikom s covidom-19. Pred tem je objekt, ki so ga začeli gradili leta 2007 več let ostajal nedokončan. Gradbenikom je čestital tudi premier Janez Janša, ki je bil prisoten ob načrtovanju hitre adaptacije.

“Zaradi neslutenih razsežnosti razvoja epidemije covida-19, ki očitno presega obstoječe bolnišnične kapacitete, se je vodstvo UKC Ljubljana namesto za selitev v nebolnišnične objekte odločilo za izkoriščenje prostorov nedograjenega objekta Diagnostično-terapevtske službe,” so v sporočilu za javnost zapisali na UKC Ljubljana, ko jim je v vsega osmih dneh uspelo dokončati prostore, ki so bili v gradnji vse od leta 2007.

Na Nova24TV smo konec oktobra pisali, kako je premier Janez Janša izzval slovenske gradbenike ali jim bo s hitro adaptacijo v manj kot 10 dneh uspelo zagotoviti potrebno število oskrbnih mest za covid bolnike. “Preko 1700m2 nedograjenih bolnišničnih kapacitet že več kot desetletje sameva v UKC Ljubljana. V manj kot 10 dneh lahko s hitro adaptacijo zagotovimo veliko število oskrbnih mest za #Covid bolnike tik poleg vse ostale potrebne infrastrukture. Izziv za naše gradbenike. Zmoremo?” se je spraševal Janša.

Lahko rečemo, da so se slovenski gradbeniki izkazali. “Pripravili smo izris za okvirno 100 postelj v drugem nadstropju (cca 3000 m2 površin) in 50 postelj za prvo nadstropje (cca 1800 m2 površin). Glede na trenutno stanje v objektu bi v prvi fazi vzpostavili cca 50 postelj, v nadaljevanju pa se vzpostavijo kapacitete v drugem nadstropju,” so sporočili iz UKC Ljubljana.

Izvedba opravljenih del vsebuje ureditev tlaka, razsvetljavo, osnovno prezračevanje, centralni pult, ureditev stranišč, čistih in umazanih prostorov z montažnimi pregradnimi stenami ter inštalacije za ogrevanje in pline.

Na podlagi primerljivih projektov je bila začetna vrednost javnega naročila sprva 2.459.016,39 evrov. Po pogajanjih so z Remontom in Makro5 Gradnje so bila dela po pisanju UKC Ljubljana oddana Remontu, ki je prvotno ponudbo v višini 2.903.478 evrov znižal na 2.379.900 evrov.

Gradbeniki so se izkazali

V UKC Ljubljana pa so ob tej priliki tudi objavili video, ki prikazuje kronologijo opravljenih del v zadnjih desetih dnevih. 28. oktobra so bili pripravljeni načrti za nujne začasne namestitve v takrat več let nedokončanih prostorih Diagnostično-terapevtske službe. 30. oktobra se je začelo z urejanjem prostorov. Prva na dolgem spisku potrebnih opravi so bila tla. S 1. novembrom se je začelo urejanje napeljav, že 2. novembra je sledilo urejanje elektrike in razsvetljave. 6. novembra so se opravljala le še zaključna dela in projekt je potekal po načrtu. Civilna zaščita je začela s sestavljanjem postelj, Dostavili so tudi sanitarne zabojnike civilne zaščite. In 7. novembra je sledilo le še dokončno opremljanje prostorov.

Od pripravljanja načrtov, do realizacije projekta je minilo samo 11 dni. Gradbeniki so se izkazali kos izzivu premierja Janše. Za Janšev izziv so potrebovali manj kot 10 dni, potrebovali so jih samo osem in UKC Ljubljana ima sedaj na razpolago še dodatnih 50, po potrebi pa še vsaj 100 postelj za covid-19 bolnike.

“Zmogli smo. Velika hvala in čestitke ekipi direktorja UKC Ljubljana Janeza Poklukarja, ki je v rekordnem času zagotovila nove, sodobne kapacitete za bolnike s covid-19 na najbolj primerni lokaciji. Da se, če se zna in hoče. Nihče ne bo ostal brez zdravniške oskrbe,” je na novico o uspešno zaključeni hitri adaptaciji komentiral Janša.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki