Nizozemska je pripravljena Ukrajini dobaviti bojna letala F-16

Datum:

Nizozemska je pripravljena Ukrajini dobaviti bojna letala F-16. Zunanji minister Wopke Hoekstra je dejal, da bo Nizozemska preučila možnost dobave bojnih letal F-16, če bo Kijev to zahteval. “Smo odprti, ni tabujev,” pravijo.

Nizozemska vlada je dejala, da je pripravljena “odprte glave” razmisliti o dobavi lovcev F-16 Ukrajini. Stališče je izrazil nizozemski minister za zunanje zadeve Wopke Hoekstra 19. januarja, dan pred srečanjem Kontaktne skupine za obrambo Ukrajine pod vodstvom ZDA v Ramsteinu v Nemčiji. Hoekstra je dodal, da za nizozemske oblasti ni “nobenih tabujev” glede dostave opreme Ukrajini, poroča lokalni medij RTL Nieuws. Koninklijke Luchtmacht trenutno postopoma opušča svojo floto lovcev F-16A in jih postopoma nadomešča z 52 nevidnimi lovci F-35A. 12 nizozemskih F-16 je bilo že prodanih v Draken International, zasebnemu podjetju s sedežem v ZDA, ki zagotavlja realistično usposabljanje pilotov lovcev.

Od začetka ruske invazije na njihovo državo, so ukrajinski voditelji zahtevali, da jim zahodne države dobavijo sodobna bojna letala. Dobava F-16 bi bila nedvomno odvisna od odobritve Združenih držav, države njihove proizvodnje. Čeprav je bila Bidnova administracija sprva nenaklonjena, je predstavniški dom ameriškega kongresa julija 2022 namenil 100 milijonov dolarjev za usposabljanje ukrajinskih pilotov za letenje ameriških bojnih letal. Druge države so povedale, da so pripravljene dostaviti letala iz sovjetskega obdobja, ki jih že uporabljajo ukrajinske zračne sile. Slovaška se je strinjala z dobavo svojih 11 bojnih letal MiG-29 pod pogojem, da Poljska in Češka zaščitita njen zračni prostor, dokler leta 2023 ne prejmejo F-16 Lockheed Martin letal.

Finska je sporočila, da je Ukrajini poslala svoj 12. paket vojaške pomoči. Prejšnjih enajst paketov je bilo skupaj vrednih 590 milijonov evrov. 12. bo vreden 400 milijonov evrov. Nov paket vojaške pomoči Latvije za Ukrajino bo vseboval 2 helikopterja Mi-17, več deset MANPADS Stinger, mitraljeze in brezpilotna letala, še poročajo mediji. Latvija bo urila tudi 2 tisoč ukrajinskih vojakov. Tudi Belgija bo Ukrajini poslala paket vojaške pomoči. Ukrajinska vojska bo prejela rakete zemlja-zrak, protitankovsko orožje, mitraljeze in strelivo. Ocenjena na 90 milijonov evrov je to daleč največja dobava orožja Belgiji doslej. Še vedno ni sledi o 38 Gepardih, piše Višegrad24.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

FIDES: Golob nam je dvakrat grozil!

V sindikatu zdravnikov Fides so se odzvali na današnjo...

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...